11 szempont központi elszívórendszerek tervezéséhez

11 szempont központi elszívórendszerek tervezéséhez

Nagy mennyiségű hegesztési füst és csiszolási por keletkezik a gyártás során?

Több munkaállomás van egy üzemcsarnokban?

Ha a kérdésekre igen a válasz, általában a központi elszívórendszerek jelentik a megfelelő, hatékony megoldást a levegő elszívására, tisztítására és szűrésére a műhelyben.

A következőkben ismertetünk néhány fontos szempontot, amelyeket a fémfeldolgozó vállalkozásoknak érdemes figyelembe venniük egy központi elszívórendszer beszerzése, munkába állítása során.

A mobil elszívóberendezéseket az 1980-as években fejlesztették ki, és ez megalapozta a hegesztési füstelszívás további előrelépési lehetőségeit is. Az első központi elszívórendszer forgalomba hozatala óta is eltelt már 25 év, és nem okoz problémát nagy mennyiségű veszélyes anyagot tartalmazó levegő szűrése, még automatizált vágás közben sem. Emellett több munkaállomás elszívását is össze lehet kapcsolni egyetlen rendszerré.

1. Szigorú követelményeknek megfelelő központi elszívórendszerek

Ha egy cég magas követelményeket támaszt a hegesztési füstelszívással és a porgyűjtéssel kapcsolatban, akkor a központi elszívórendszer a legkorszerűbb megoldás a számára a keletkező veszélyes anyagok magas koncentrációja és a munkaállomások száma miatt. A központi elszívórendszerek különösen alkalmasak például a hegesztőműhelyekben, csiszoló- és vágóüzemekben, képzési központokban és robotos gyártósorokon.

 

2. Kompatibilisek különböző gyűjtőeszközökkel

Az üzemek további területeken is alkalmazhatják a központi elszívórendszereket, mivel megfelelő csővezetékrendszerekkel összekapcsolhatóak

  • (teleszkópos) elszívókarokkal;
  • csiszolóasztalokkal;
  • elszívóasztalokkal, vágóasztalokkal;
  • szívótölcsérekkel.
kompatibilis gyűjtőeszközökkel

3. Alacsony energiafogyasztás az elszívási teljesítmény automatikus szabályozásával és a levegő visszakeringetésével

A központi elszívórendszereket automatikus teljesítményszabályozóval célszerű felszerelni. Ez biztosítja, hogy a térfogatáram a tényleges igényeknek megfelelően jöjjön létre. Ha például a tíz munkaállomás közül csak öt működik, és ezekből kell szennyezett levegőt elszívni, a központi elszívórendszer maga szabályozza a teljesítményt. Így az üzemeltető minimális szinten tartja a működési, járulékos és energiaköltségeket.

Ráadásul minek fújjuk ki a megtisztított levegőt a szabadba, ha vissza is lehet forgatni azt? A központi elszívórendszerek üzemeltetésével a már felmelegített és megtisztított levegőt vissza lehet keringetni az üzemcsarnokba, így a fűtési költség is jelentősen csökkenthető.

Amennyiben rákkeltő anyagok is vannak a levegőben, akkor ez csak bizonyos feltételek teljesülése mellett valósítható meg.

4. A központi elszívórendszerek szűrői

Nemcsak a szennyezett levegő eltávolítása az elszívórendszer alapvető feladata, a leválasztás ugyanennyire fontos. Itt lépnek színre a szűrők.

Nagy mennyiségű veszélyes anyag hatékony kezeléséhez praktikus az öntisztító szűrő használata. Bár az így összeállított rendszereknek magas bekerülési költségük, a megtérülési rátájuk viszont hihetetlenül magas a szinte végtelen újrahasználhatóságuk és az alacsony járulékos költségek miatt.

Ilyen öntisztuló szűrők például az ePTFE szűrőmembránok.

központi elszívórendszer

5. IFA tanúsítás fontos a Cr/Ni hegesztéshez

Ha a központi elszívórendszer beszerzésekor a biztonság elsődleges az Ön számára, akkor keresse az Institute for Occupational Safety and Health (IFA) W3 tanúsítványát! Ha egy központi elszívórendszer megfelel a W3 osztályú hegesztési füstelszívás követelményeinek, akkor a tisztított levegőt még akkor is visszaforgathatjuk, ha például króm-nikkelacélok hegesztése során rákkeltő veszélyes anyagok kerülnek a levegőbe.

A W3 tanúsítvánnyal rendelkező központi elszívórendszerek tehát a legkorszerűbb megoldást képviselik a hegesztőipar számára.

6. Alacsony háttérzaj

A központi elszívórendszerek beszerzésekor a működési zajszint is fontos tényező: a berendezésnek a lehető legcsendesebbnek kell lennie. Jelenleg ez az érték a legmodernebb berendezések esetében legfeljebb 65 dB(A) körül van.

 

7. Időjárásálló változat is kapható

A központi elszívórendszer az üzemen kívül is elhelyezhető, így nemcsak a zajforrástól szabadulhat meg, hanem még többlethelyre is szert tehet, ahol további munkavégzés lehetséges.

A kezelő egy vezérlőpanel segítségével bentről is módosíthatja az elszívórendszer működési paramétereit.

KEMPER központi elszívórendszerek helyes tervezése

8. A felhasználóbarát, automatizált vezérlés, folyamatos működtetés

A hegesztők munkáját megkönnyíti, ha a központi elszívórendszer könnyen kezelhető. Manapság lehetőség nyílik arra is, hogy a vezérlés automatizáltan működjön, további kiegészítőkkel felszerelve pedig akár távoli eléréssel is lehet szervizelni a berendezést.

A leállások idejét mindenki szeretné a lehető legrövidebb időre csökkenteni. Az automatikus, differenciálnyomás-szabályozott szűrőtisztítási eljárás biztosítja a folyamatos működést.

kompatibilis gyűjtőeszközökkel

9. Tűzesetek ellen szikra-előleválasztó

A központi elszívórendszerek biztonságos üzembe helyezéséhez ajánlott egy felfelé irányuló szikra-előleválasztó beépítése is. Ez észleli és elnyeli a szikrákat, mielőtt azok eljuthatnának az elszívóberendezésig. Így megakadályozhatók a szűrőknél bekövetkező tűzesetek és a kapcsolódó rendszerhibák.

10. Központi elszívórendszerek biztonságos hulladékkezeléssel

Ezek az eszközök többre képesek a hegesztési füstök elszívásánál és szűrésénél. Az automatikus poreltávolítással a berendezések biztonságos termelési levegőt biztosítanak a veszélyes anyagokkal dolgozó gyártósorokon is. Ehhez olyan önálló porgyűjtő tartállyal kell rendelkezniük, amely tisztítható és teljesen szennyeződésmentessé tehető.

 

11. A központi elszívórendszerek tervezését bízza szakemberre!

A túl- vagy alulméretezett rendszer akár gazdasági kárt is okozhat a vállalatnak. Ezért az üzemcsarnokban a szükséges levegőáram kiszámítását, az elszívórendszer megtervezését és telepítését mindig bízzuk szakemberre.

felhasználóbarát vezérlés

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This