29. Hegesztési Konferencia – CLOOS támogatói és előadói beszámoló

29. Hegesztési Konferencia – CLOOS támogatói és előadói beszámoló

A CLOOS támogatóként és előadóként is részt vett a 29. Hegesztési Konferencián Miskolcon, valamint kiállítóként is jelen voltunk.  A konferencia központi témája a járműgyártás korszerű anyagai és kötéstechnológiai fejlesztései voltak.

Előadóként egy olyan témával csatlakoztunk a rendezvényhez, amely egy kutatás-fejlesztés-innovációs pályázaton keresztül az autóipar számára kihívást jelentő hegesztési problémának technológiai kidolgozását tűzte ki célul. Nevezetesen, a vékony bevonatos lemezek hegesztéséből adódó hőhatás sérülések kiküszöbölésének megoldását. Ez egy óriási kihívás, amelyet a Széchenyi program keretében valósítunk meg, hiszen nemcsak nagyfokú kutató- és fejlesztő munkát igényel, de szignifikáns befektetést is jelent.

A visszajelzések alapján előadásunk nagy érdeklődésre tartott számot, amelyet az alábbiakban röviden összefoglalva ezúton is ismertetünk azok számára, akik nem tudtak részt venni a konferencián.

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken CLOOS QINEO ® CHAMP áramforrással

A galvanizált (bevonattal rendelkező) nagyszilárdságú acéllemezek alkalmazása napjainkra általánossá vált a járműiparban. A bevonatos lemezek nagyobb korrózióállósággal rendelkeznek, mint a bevonat nélküli lemezek, és kedvezőbb fizikai paraméterek (szakítószilárdság, folyáshatár) okán ezen anyagok alkalmasak az – ágazatban jelentkező – egyre szigorúbb biztonsági és minőségi előírások teljesítésére. A fő probléma a bevonatolt vékonylemezek feldolgozása során, hogy a hegesztéskor a varrat mellett, illetve az ellenoldalon a hegesztésből adódó hőhatás sérülést okoz a bevonaton, mely korrózióhoz, a termék élettartamának csökkenéséhez vezet. A megsérült réteget utólag javítani kell, ez többletmunkát igényel, az ún. „kikészítési” fázis (mely a hegesztési varrat felülettisztítását, fröcskölés-mentesítését jelenti) mintegy 9,4%-os fajlagos időveszteséget okoz a gyártás során, a projekt célja egy olyan technológiai eljárás készítése, ami során lehetővé válik a kikészítési fázis csökkentése. így a projekt során olyan robotos ívhegesztési technológiát dolgozunk ki, amellel a bevonatos lemezeknél a varrattal ellentétes oldalon a bevonat nem sérül, illetve a sérülés minimális. Az alkalmazott alapanyagok: DP600, DP800, DP1000, CP800, CP1000; 0,8 mm; 1,0 mm; 1,5 mm.

Számos nagyszerű előadást hallottunk és örömünkre szolgál, hogy a CLOOS is részese lehetett a szakmai tapasztalatok átadásának.

A nívós rendezvény szüneteiben a CLOOS standot meglátogató érdeklődők között minden nap végén egy-egy CLOOS ajándékcsomagot sorsoltunk ki.

Kiemelten fontos szerepet tulajdonít a CLOOS is – a kétévente megrendezésre kerülő -Hegesztési Konferenciának, ezért csatlakoztunk nemcsak előadóként, de támogatóként és kiállítóként is a rendezvényhez.

MAHEG
Miskolci Egyetem
MHtE

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This