A 3D nyomtatás huzaladagolással egyre népszerűbb

A 3D nyomtatás huzaladagolással egyre népszerűbb

Ívhegesztésen alapuló AM rendszerek

Mivel egyre nagyobb tárgyakat állítanak elő 3D nyomtatással, a gyártók a jól bevált ívhegesztésen alapuló, megfizethetőbb AM-rendszerek felé fordulnak.

Az ívhegesztés a 20. század eleje óta a gyártóipar igáslova, de még mindig rengeteg újdonsággal tud előrukkolni. A cégek pedig újabb és újabb területeken alkalmazzák a megbízható, 120 éves technológiát.

Jó példa erre a 3D nyomtatás huzaladagolással. Ez az additív gyártástechnológia (AM) előnyös az olyan iparágakban, mint például a repülőgépipar és a nehézgépgyártás, ahol túlméretezett, robusztus szerkezetekkel dolgoznak.

Nemzetközi példák AM rendszerekre

A technológia iránti érdeklődést az is bizonyítja, hogy az elmúlt hónapokban több AM-rendszerekkel kapcsolatos poszt is megjelent az interneten. Nézzünk néhány példát!

  • Európában épül egy 14x11x5m méretű, hibrid berendezés, amely képes lesz 6×2 m maximális kiterjedésű, illetve 2000 kg-os tömegű tárgyak 3D nyomtatására. Az úgynevezett „Nagyméretű Additív Szubtraktív Integrált Moduláris Berendezés” egy huzal és ív- AM technológiájú rendszer, amely két robotkarral rendelkezik. Az egyik kar marásra, a másik acél vagy alumínium szerkezetek 3D nyomtatására lesz alkalmas.
Hibrid 3D nyomtató huzaladagolással
3D nyomtatóval rakétát készítenek
  • A Relativity Space nevű vállalat egy egyedi tervezésű 3D nyomtatót használ rakéták építéséhez. A Stargate névre keresztelt és a „világ legnagyobb 3D-s nyomtatójának” titulált berendezés nagy teljesítményű lézer- és plazmaív-technológiát alkalmaz, amely a nyomtatási folyamat során leolvasztja a huzalt és így hozza létre a kötést.

  • Az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (ORNL) a Wolf Robotics amerikai céggel egy olyan rendszeren dolgozik, amely a védőgázos ívhegesztés jellemzőivel rendelkezik (GMAW).

Huzaladagolós 3D nyomtatás: előnyök – hátrányok

A huzaladagolásra épülő 3D nyomtatás fő vonzereje az, hogy az alapul szolgáló technológia – a védőgázos huzalelektródás hegesztés – jól ismert és széles körben elfogadott. Ezenkívül az ívhegesztés egy nagy teljesítményű, közel-net alakú folyamat, és a robotkarok és más részegységek, amelyekből egy huzaladagolós AM rendszert össze lehet rakni, könnyen hozzáférhetők.

Ugyanígy a huzal hegesztőanyag is, amelynek a beszerzési ára a legtöbb esetben sokkal alacsonyabb, mint a porok, amelyeket a fémnyomtatók használnak.

A huzaladagolós 3D nyomtatásnak azonban vannak hátrányai is. A legjelentősebb a nyomtatott rész szélén látható bordázott felület, emiatt az elkészült munkadarabot CNC-géppel utómunkálni kell.

Mivel azonban az ipar egyre inkább szeretné a 3D nyomtatást a tömegtermelés szolgálatába állítani, biztos, hogy a technológia fejlesztését a kutatás is nagy erőkkel fogja támogatni.

Szöveg és képek forrása:

https://www.thefabricator.com/additivereport/blog/wire-feed-3d-printing-grows-in-popularity

https://www.thefabricator.com/additivereport/news/additive/big-3d-printer-coming-together-in-europe

https://www.thefabricator.com/additivereport/article/additive/the-world-s-largest-metal-3d-printer-is-being-used-to-build-rockets

https://www.thefabricator.com/additivereport/article/additive/oak-ridge-national-lab-s-manufacturing-research-facility-helps-companies-adopt-3d-printing-technology

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This