44 éve dolgoznak a HAJDU Zrt. CLOOS gépei!

44 éve dolgoznak a HAJDU Zrt. CLOOS gépei!

Megbízhatóság a gyakorlatban

A CLOOS hegesztőgépek kapcsán gyakran hangsúlyozzuk a berendezések megbízhatóságát, hosszú élettartamát, de bármilyen színes prospektusnál, profi videónál többet ér a kézzelfogható referencia!

Idén 100 éves a CLOOS, ennek kapcsán érdekes kuriózum, hogy Magyarországon találunk még működőképes hegesztő-áramforrásokat a 60-as, 70-es évekből.

Restaurálunk egy CLOOS GLC 416-os hegesztőgépet!

Nemrégiben felvettük a kapcsolatot a HAJDU Zrt., régi partnerünk hegesztőmérnőkével, Széplaki Andrással, és karbantartási vezetőjével, Hrenkó Gáborral, hogy érdeklődjünk a náluk levő 18 db CLOOS hegesztő-áramforrás hogylétéről.

A cégnél a matuzsálemi korú berendezésekből jelenleg 12 db működőképes állapotban van, és néha még munkára is fogják őket, bár már leginkább csak karbantartási területeken.

Szerettünk volna megkaparintani egy példányt, hogy bemutatóterünk érdekessége lehessen, ezért Gábor és András a cég műszaki vezetőjéhez, Kiss István úrhoz irányított minket, aki örömmel fogadta megkeresésünket. Mivel a műszaki berendezések és a régi értékek megóvásának elkötelezettje, nekünk ajándékozta ezt a már sokat látott CLOOS GLC 416-os gépet.

Ráadásul a gép történetéről további érdekességeket tudtunk meg Makk Józseftől, aki évtizedekig a CLOOS hegesztőgépek szervizelésével foglalkozott és szavait idézve: „az ország minden egyes cégénél tudta, hogy melyik szegletben milyen gép üzemel” – szinte minden egyes géppel személyes barátságot ápolt.

Ezúton is gratulálunk neki 70. születésnapja alkalmából és kívánjuk, hogy jó egészségben és aktívan töltse nyugdíjas napjait!

Restaurálunk egy CLOOS GLC 416-os hegesztőgépet!

Természetesen a gép felújítását is rábíztuk – annak idején a Crown International Kft. szervize a BPW Hungária Kft-től megvásárolt 3 darab GLC 416-os, a 60-as évek végén gyártott hegesztő áramforrást, melyet a Hajdúsági Iparműveknek ajándékoztunk üzemképes állapotban, mivel a cégnél több ilyen típusú gépet is használtak. Most az egyik ilyen hegesztőgépet kaptuk vissza!

A restaurálás részleteiről fotós-videós összeállítással fogunk beszámolni. Kövessen közösségi felületeinken vagy iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön a fejleményekről!

Működőképes áramforrások a HAJDU Zrt.-nél

Mint az előbb már szó volt róla, a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.-nél a mai napig több matuzsálemi korú CLOOS hegesztőgép is működőképes állapotban van. Szerettünk volna többet is megtudni róluk, ezért Széplaki András hegesztőmérnököt faggattuk ki a részletekről…

– Mikor is vásárolták ezeket a gépeket?

– A HAJDU-nál 1966-ban indítottuk be a forróvíztároló tartályok gyártását. Az akkori technológiát a Mechanikai Művektől vettük át. A növekvő belföldi igényekhez igazodva a 70-es évek közepén telepítettünk egy félautomata tartályhegesztő sort. Az új sorhoz az első CLOOS fogyóelektródás, védőgázas hegesztő áramforrásainkat 1975. szeptember 30-án vásároltuk.

 

– Többféle típusú hegesztőgépről beszélünk?

– Igen, GLC 416-ost, majd GLC 456, illetve GLC 516 típusokat vettünk. Az elmúlt 10-15 évben folyamatosan újítottuk meg áramforrás-gépparkunkat, de még a mai napig is üzemel néhány 1975-ös berendezés.

Az egyik gépa datai

– Régen tipikusan milyen hegesztési feladatokat láttak el velük?

– Az első CLOOS áramforrások körvarratok és hosszvarratok hegesztéséhez voltak üzembe állítva IGM, valamint Asdorf típusú félautomata berendezésekhez. Tompa és átlapolt kötéseket készítettünk, 2-3 mm vastagságú ötvözetlen acéllemezeken.

– Jelenleg is használják még néha a gépeket? Ha igen, milyen munkára?

– Főleg a „régi vágású” hegesztők szeretik nagyon az ilyen gépeket, azok, akik még a fokozatkapcsolókhoz vannak hozzászokva, és idegenkednek a digitális kijelzőktől, háttérmenüktől és egyéb modernebb beállítási lehetőségektől.

Leginkább alárendelt, kisebb igénybevételű varratok hegesztésére használunk régi CLOOS gépeket, illetve olyan helyeken, ahol a régi technika még megfelel.

 

– Biztosan előfordul, hogy meghibásodnak a berendezések. Hogyan lehet megoldani a javítást, alkatrész-utánpótlást?

– Ezek a gépek még nagyon egyszerű konstrukciók, szinte nincs is, ami elromoljon bennük. 😊 Ami meg elromlik, elhasználódik, azt házon belül, az erre szakosodott karbantartó csapatunk helyre tudja hozni.

 

– Mik a leggyakoribb problémák, amelyeket javítani kell?

– Leggyakrabban már a gépek korából adódóan az előtoló motor és a kommutátor kopásából, sokéves használatából eredő meghibásodások a jellemzők. Ez nem is csoda, hiszen kb. 40-50 éves berendezésekről beszélünk, tehát ezek már sokat futott előtoló motorok.

régi CLOOS hegesztőgép
régi hegesztőgép eleje

Az alkatrészellátás már ezeknél az idősebb gépeknél nem megfelelő, ezért itt-ott az eredeti előtoló szerkezet már ki lett cserélve. Az eredeti előtoló görgőket sem lehet már kapni, ahol még az eredeti szerkezet van a gépekben, ott csináltatni kellett bele előtoló görgőt a régi szerkezethez.

Ritkább hibajelenség az egyenirányító rész meghibásodása, de a gépek zöme azért még az eredeti egyenirányítóval üzemel.

A hibalista gyakorlatilag csak ennyi. Persze a gépek „karosszériája” már többször át lett festve, a potméterek, a kapcsolók már szinte sehol sem az eredetiek, de ez is természetes már ilyen korú gépek esetében.

egy másik megbízható hegesztőgép

– Miért tartották meg ezeket a régi gépeket?

– A modern gépekben már nyomtatott áramköri kártyák vannak, adott esetben SMD alkatrészekkel, és a szolgáltatásaik nem összehasonlíthatók ezeknek az egyszerű gépeknek a tudásával.

Hegesztőmérnökként azért én már szívesebben dolgozom a modern gépekkel, ahol minden paraméter megfelelően dokumentálható, és a beállítási lehetőségek tárháza szinte végtelen.

A hegesztők egy része viszont pont ezektől a „végtelennek tűnő beállítási lehetőségektől” riad meg, és bízik inkább a megszokott, régi stílusú gépekben.

Mondhatni ezek a gépek kiállták az idő próbáját, nagy túlélők itt nálunk. Ha valami jól működik, és megbízható, akkor akár tartalék gépként is megéri üzemben tartani.

megbízható, régi CLOOS gép

– Gondolom, tiszteletet parancsoló számokat lehet felsorolni ezeknek a hegesztőgépeknek a teljesítménye kapcsán.

– Szerinem már önmagában az 1975-ös évszám is tiszteletet parancsoló. De ha belegondolunk, azóta eltelt közel 45 év. Ez idő alatt 6 millió 178 ezer 106 darab tartály gyártásában „működtek közre” a CLOOS gépek.

Elméletben ebben a 45 évben a mi „átlagos” huzalelőtolási sebességünkkel, ha két műszak terheléssel számolunk, gépenként kb. 27 millió méter, azaz 27 ezer kilométer hegesztőhuzalt használtunk fel.

Tehát van olyan működő CLOOS áramforrásunk, amely annyi huzalt használt fel, amellyel a Holdat kétszer körbe lehetne kötni, s egy masnival ellátni!

A HAJDU Zrt. egyik régi CLOOS gépe

– Kapcsolódik esetleg valamilyen érdekes történet ezekhez a gépekhez?

– Természetesen! Egy nyugdíjazott dolgozónk mesélt egy anekdotát, miszerint a hetvenes évek végén a cégvezetők éppen szemléztek a gyárban, amikor találkoztak két karbantartóval, akik egy CLOOS gépet húztak maguk után. Kérdezi az egyik igazgató: Miért ketten húzzák azt az áramforrást? Jött a válasz: Mert a harmadik lebetegedett.

 

– Kedves András! Köszönöm az interjút, és további jó egészséget, és még további 44 évet kívánok CLOOS hegesztőgépeiknek!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This