Online Cloos Hegesztési Akadémia 1. előadás

Impulzusos és nem impulzusos hegesztési eljárások – 4/1

A 13 részes Online Cloos Hegesztési Akadémia előadásait itt a weboldalon is közzétesszük, részekre bontva. Amennyiben szeretnék egyben látni videóprezentáció formájában, akkor kattintsanak az alábbi linkre:

1.dia:

A hegesztési eljárásváltozatok sokfélesége folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

A gyártók a közös hegesztés technológia fő folyamatai mellett az úgynevezett folyamatszabályozott eljárásváltozatok használatára is jelentős hangsúlyt fektetnek.

Hogyan értékeljük a piacon elérhető technikai fejlesztéseket?

Úgy gondoljuk, hogy a hegesztési eljárások folyamatos fejlesztése indokolt, a hegesztési alkalmazások egyre specifikusabbak és egyre összetettebbekké válnak. Nap mint nap új megkereséseket kapunk, ahol ezekhez a speciális alkalmazásokhoz stabil ívátmentet kell fejlesztenünk. Fejlett eszközökre van szükségünk ezekhez az alkalmazásokhoz, ebben az esetben a legfontosabb eszközünk a hegesztési ív.

Az első dia a hegesztési eljárásváltozatokat, különböző technológiákat mutatja be, melyeket bizonyára mindenki ismer. Itt találhatóak a folyamatszabályozott eljárásváltozatok is, mint például a Rapid Weld vagy RPC eljárás. A Cloos is rendelkezik ilyen és hasonló speciális eljárásváltozatokkal. Mindemellett olyan alap eljárásokkal is rendelkezünk, mint például az impulzus, szórt, rövid és az átmeneti ív. Jelentős eszközpark áll rendelkezésre a különböző alkalmazásokhoz.

Mindannyian tudjuk, hogy sok esetben nincs szükségünk az itt felsorolt összes speciális eljárásváltozatra.

Úgy gondoljuk, hogy a főbb területeken kiváló eszközeink vannak, mégis, ha az Ügyfeleinkkel az impulzusos eljárásokról beszélünk, gyakran felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van-e ezekre, és sok esetben az impulzus eljárás mellett döntünk. Melyik folyamat a jobb, az impulzus vagy az impulzus nélküli? Erre nem könnyű választ adni, mert ez sokszor egy szubjektív véleményt vált ki a hegesztőknél, akik dolgoznak vele.

2. dia:

Itt látjuk az Európai szabványt, amely megmutatja, hogy milyen típusú folyamatok léteznek a piacon. Láthatjuk, hogy az impulzusos és a nem impulzusos eljárások is a védőgázos ívhegesztések MIG/MAG csoportjába vannak sorolva. Szabványos számokkal jelölve 131-től 138-ig. Elég közel állnak egymáshoz, mert azonosak a technológiai alapok. Mindkettő esetében fogyóelektródát használunk, így valóban összehasonlíthatók. Még abban az esetben is használhatjuk mindkét eljárást, ha különböző hegesztési specifikációkkal rendelkeznek, ha nincs korlátozás a két folyamat ezen megközelítésből történő használatára. Hogy is történik ez a folyamat szempontjából?

Eddig egy standard nézetet láthattunk, most a folyamatok részletezésével folytatjuk. Szeretnénk összehasonlítani őket a következő dián…

3. dia:

Kezdjük az impulzus nélküli MIG/MAG folyamattal. Ha megnézzük ezt a diát, a bal oldalon látjuk a rövid ívű anyagátmenetet, amelyet alacsony energia tartományban használunk, ehhez alacsony leolvadási teljesítmény tartozik. Természetesen a rövidzárlati területen is van egy átmenetünk, ami többnyire nem okoz kritikus fröcskölést.

A másik részről, a jobb oldalon magasabb energia tartományban vagyunk, ez a folyamat a permetes anyagátmenetbe vezet át, melynek magas az energiaszintje, természetesen így nagyobb a leolvadási teljesítménye, és ez egyes esetekben magas termelékenységet is jelent. A fröcskölés nem minden esetben jelent problémát az ömledékben a növelt teljesítmény állapot miatt.

Természetesen sok-sok alkalmazás van az átmeneti zónában. Lemezvastagság, huzal átmérő és a gáz összetételétől függ az anyagátmenet tartománya, ahol körülbelül 150-200 amperes tartományban található az átmeneti ív. Itt közepes az energiatartomány és a leolvadási teljesítmény, viszont számos alkalmazási területen ezt szükségszerű alkalmaznunk. A közepes energiatartomány miatt nincs szabályzott cseppleválás, egyik időpillanatban normál ív jön létre, néha áttérünk a szórt íves tartományba is, így az ív állapota nem minden esetben definiálható.

Ebből adódóan nagy és kritikus cseppleválást kapunk, melyeket kezelnünk kell. A legtöbb hegesztő nem szereti ezt az átmeneti zónát, és ez a nem impulzusos eljárások nagy dilemmája. Mivel ezen a területen számos alkalmazás létezik, így megoldásra van szükség erre a kritikus területre. A megoldást az impulzus ív használata jelentheti.

4. dia:

Nézzük meg az impulzus eljárás hegesztési folyamatát. Megnyitjuk a videót. Az impulzus eljárás az energia-tartomány széles skáláját használja. Használhatjuk az alsó tartományban, ugyanazon a területen, mint rövid ív esetén, használhatjuk a magas leolvadási teljesítmény területén is, mint a szórt ívnél. Az energiatartomány egész területén mindig megvan a szabályzott cseppátmenet, szabadon eső cseppekkel. Nincs probléma a rövidzárlati területtel, ez az oka, hogy szinte nincsenek fröccsök. Ez a nagy előnye az impulzusos technológiának.

Lássuk ezt pontosabban… Biztosan sokuk számára ismert, hogyan működik ez a folyamat, mégis készítettünk a részletesebb bemutatásra is egy diát…

Folytatása következik!

Jelenleg a Cloos akadémia a 8. részénél jár.

Amennyiben szeretné gyorsabban bepótolni lemaradását, kattintson az alábbi linkre:

Pin It on Pinterest

Share This