Online Cloos Hegesztési Akadémia 1. előadás

Impulzusos és nem impulzusos hegesztési eljárások – 4/2

A 13 részes Online Cloos Hegesztési Akadémia előadásait itt a weboldalon is közzétesszük, részekre bontva. Amennyiben szeretnék egyben látni videóprezentáció formájában, akkor kattintsanak az alábbi linkre:

Folytassuk az előző héten megkezdett sorozatot:

5.dia:

Az impulzusívű huzalelektródás ívhegesztéskor a hegesztőáram polaritásváltás nélkül, egy viszonylag kis alap-, és nagy impulzusáram között szabályosan változik. Ha megvizsgáljuk részletesebben az impulzus eljárást, akkor az áram/idő diagrammon látjuk, hogy rendelkezünk egy alapáram és egy csúcsáram területtel. Az alapáram szakasz felel azért, hogy a hegesztési folyamat és az ívünk stabil maradjon. Ebben az anyagátmenetben nincs rövidzár, az ív nem alszik ki. Az égő ív megolvasztja az alapanyagot és a huzalt, a csepp növekedni kezd és ezt követően a mágneses mezők leválasztják a cseppet. A képen is látjuk, hogy egy tiszta és jól formált cseppet kapunk. A folyamatból adódik, hogy szinte fröcskölésmentes a hegesztés, egy olyan tartományban, ahol általában a fröcskölés jelentős problémát okoz.

6. dia:

A Cloos palettáján különböző típusú impulzusfolyamatok állnak rendelkezésre. A bal oldalon látunk egy úgynevezett I / I modulációt, ez egy I / I vezérelt folyamat, amely eljárást sok hegesztőgép beszállító már beépít az alap programba. A jobb oldalon egy másik típusú impulzusfolyamat található, ez egy U / I modulációs folyamat, melyet a Cloos Speed Weld eljárásnak nevez.

Mi a különbség a két folyamat típus között?

A bal oldalon az I / I moduláció esetében az alap-, és a csúcsáram tartományban az áram konstans. Nagyon stabil hegesztőívet kapunk az épp aktuális áramot tekintve, így ezen a területen egy kicsit változik az ívhossz.

Jobb oldalon az U / I modulációt látjuk, ahol az alapáram tartományban áram állandó van, hogy az ív alacsony áramtartományban stabil maradjon, de van egy feszültség által vezérelt csúcsáram tartomány, ahol képesek vagyunk a feszültség szabályzására. Ez azt jelenti, hogy lehetőségünk van szabályozni az ív hosszát.

A különbség a folyamatok között: Ha az I / I modulációt nézzük, akkor általában hosszabb, az U / I modulációban rövidebb ív van. Ebben a két videóban közel hasonló ívhosszt látunk, de természetesen vannak különbségek, például látjuk a Vari weld esetében, hogy alacsony energiaszintű folyamatunk van, 3,5 m/perc huzalelőtolás mellett.

Ezen a területen hasonló ívhosszúság áll rendelkezésünkre, de nagyon nagy huzalelőtolási sebességgel, ami magas leolvadási teljesítményt von maga után. Ez azt jelenti, hogy az U / I modulált impulzust nagyon rövid és erőteljes ívvel hegeszthetjük, amennyiben összehasonlítjuk a bal oldali standard ívvel.

Mi a különbség a Speed weld és a Vari weld között?

A technikai különbség a már említett moduláció változatok.

Ha az ilyen típusú eljárásváltozatok alkalmazási területét vizsgáljuk, fontos megemlíteni, hogy az I/I modulációs folyamat inkább vékonyabb alapanyagok esetén alkalmazandó, ahol jó megjelenésű varratalak az előírás, ezen túl pedig korrózióálló és alumínium alapanyagú hegesztési alkalmazások területére javasoljuk.

Az U/I moduláció, a Speed Weld eljárás kiválóan alkalmas szerkezeti, szénacél alkalmazási területeken, vastagabb anyagvastagságok esetén, ahol elvárt a magas leolvadási teljesítmény.

Összefoglalva a számottevő különbségek a 2 eljárásváltozat között:

  1. a moduláció típusa
  2. az ívhossz beállítási lehetőségek
  3. az alkalmazási terület.

Igyekszünk az U/I és I/I vezérelt folyamatokat is levinni abba a középtartományba, ahol a rövid ívű anyagátmenetet használjuk.

7. dia:

Ügyfeleinktől sokszor azt halljuk, hogy az impulzus eljárás lassabb, mint az impulzus nélküli folyamat. Természetesen az impulzus nélküli folyamatok nagy energiájúak -erről beszélünk is korábban-, magas a leolvadási teljesítmény, mély beolvadás érhető el, és emiatt nagyon gyorsan tudunk ezzel az eljárással hegeszteni.

Ha most az I / I vezérelt folyamatot vesszük, akkor tudjuk, hogy itt többnyire hosszabb, emiatt egy kicsit lágyabb, simább az ív, és sok esetben sajnos kisebb lesz a beolvadás mértéke. Emiatt általában lassabban kell hegeszteni, mint a nem impulzusos eljárás esetében.

Ha megnézzük az U / I vezérelt folyamatot, amely rövidebb, keményebb ívvel rendelkezik, nagyobb a teljesítménye, és így hasonló beolvadási mérték érhető el, mint a permetes ív esetében. Ez az oka annak, hogy ezzel a típusú eljárással is nagyon gyors hegesztési sebességet lehet elérni.

Tehát összegezve, ha hegesztési sebességről beszélünk, akkor az igazság a kettő között van, nem gondolom, hogy az impulzus technológiát lassabbnak kellene mondanunk, mert ez függ az impulzus típusától. Természetesen az I / I vezérelt folyamat lassabb, de a másik az U / I által vezérelt folyamat hasonló vagy gyorsabb.

Óvatosnak kell azonban lennünk: Az eddigi diák során sokat beszéltünk a hegesztési sebességről, de ha megnézzük a teljes gyártási folyamatunkat, láthatjuk, hogy a hegesztési sebesség ennek csak egy kis szelete.

 

Folytatása következik!

Jelenleg a Cloos akadémia a 8. részénél jár.

Amennyiben szeretné gyorsabban bepótolni lemaradását, kattintson az alábbi linkre:

Pin It on Pinterest

Share This