Előadások az V. CLOOS-ÓE Bánki Kar Szimpóziumon

Előadások az V. CLOOS-ÓE Bánki Kar Szimpóziumon

Immár ötödik alkalommal rendeztük meg a CLOOS-ÓE Szimpóziumot az Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán az Egyetemmel együttműködve. Az egész napos rendezvényt annak házigazdája, Dr. Gáti József, az Óbudai Egyetem kancellárja, a Magyar Hegesztési Egyesület elnöke nyitotta meg, majd Makk Piroska tulajdonos ügyvezető köszöntötte a szépszámú megjelentet.

A bevezető előadásban Dr. Gáti József az intézmény történelméhez kapcsolódó évfordulókról emlékezett meg a „135 év az oktatás szolgálatában” című előadásában. Bemutatta Eötvös Józsefet és Dr. Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszterek szerepét a középfokú ipariskolák megteremtésében. Kiemelte, hogy a három évszázadon átívelő történelmi múlttal rendelkező Óbudai Egyetem első jogelődje 1879. december 7-én, „nagyszámú díszes közönség” jelenlétében a megnyitotta kapuit.

Előadások V. CLOOS-ÓE Bánki Kar Szimpózium 1

A megnyitó pillanatai

Gáti József a három évszázadot átívelő előadása közben

Gáti József a három évszázadot átívelő előadása közben

Hangsúlyozta, hogy a 135 évvel ezelőtti eseményt számos, oktatástörténeti szempontból meghatározó korszak követte, melyek a jogutód mai Óbudai Egyetem históriájának neves történelmi dátumait jelentik ez évben, így

  • a Hauszmann Alajos tervezte Népszínház utcai épületegyüttes átadásának 125. esztendejét,
  • a Bánki Donát Kar névadásának 60. évét,
  • a Mechanikai Technológia Tanszék alapításának 50. évfordulóját,
  • a jogelőd Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola alapításának 45. évét,
  • a névadó, Bánki Donát születésének 155. évét,
  • az integrált Budapesti Műszaki Főiskola létesítésének 15. esztendejét,
  • az Óbudai Egyetem alapításának 5. évfordulóját.

Eredeti képekkel gazdagon illusztrált előadásában ezen jeles évfordulókról adott áttekintést, felvillantva az intézménytörténet hegesztéshez kapcsolódó vonatkozásait.

Kristóf Csaba a Magyar Hegesztési Egyesület alelnöke „MIG/MAG eljárásváltozat kiválasztásának szempontjai” címmel megtartott előadásának bevezetőjében utalt arra, hogy a témakör kapcsolódik a MAHEG mesterkurzus sorozatának korábbi programjához. Kiemelte, hogy az Egyesület a szövetség típusú tevékenység kiterjesztésére törekedve várja a kollégákat tagjai közé. Örömmel jelentette be, hogy a CROWN International Kft. is csatlakozva a MAHEG-hez, támogatja az egyesületben megvalósuló szakmai tevékenységet.

Kristóf Csaba megerősítette, hogy a korszerű hegesztő berendezésekhez kínált eljárásváltozatok közötti eligazodást segíti, ha meg tudjuk ítélni az egyes megoldások hatását az anyagátmenetre és a varratképzésre. Az előadás bemutatja az eljárásváltozatok osztályozására alkalmas rendszereket, és kísérletet tett a CLOOS kínálatában szereplő eljárásváltozatok besorolására.

Kristóf Csaba a MAHEG alelnöke

Kristóf Csaba a MAHEG alelnöke

Kristóf Csaba a MAHEG alelnöke

Jan Pitzer és Timcsák István

 

Jan Pitzer a németországi CLOOS cég képviseletében a „Korszerű hegesztési eljárások és robottechnika a gyakorlatban” címmel tartott előadást, melyet Timcsák István, a Crown International Kft. kereskedelmi igazgató tolmácsolásában követhettek a résztvevők.

Jan Pitzer az előadásában hangsúlyozta, hogy a korszerű hegesztési eljárások egyre jobb minőségű varratképzést tesznek lehetővé, mely az igényes termékek készítésénél elengedhetetlen és jelentős versenyelőnyt jelent a korábbi eljárásokkal szemben. Képekkel, gyakorlati tapasztalatokkal mutatta be, hogy e területen is egyre nagyobb teret nyer az automatizálás és robottechnika, mely a termelés növekedésén túl elérhetővé lehetővé teszi az eddig nehezen hegeszthető alkatrészek gazdaságos gyártását.

Dulin László a rendszerszemléletű áttekintés közben

Dulin László a rendszerszemléletű áttekintés közben

Dr. Dulin László nemzetközi hegesztőmérnök „A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése” címmel tartotta meg előadását. Az ismertetés központi gondolatát jelentette az a felismerés, hogy a gépesítés, és ezzel együtt a hegesztő készülékek nem tervezhetők hegesztőmérnöki ismeretek nélkül, ugyanakkor a jó megoldáshoz egy sor olyan ismeret is szükséges, amelyekkel a hegesztő mérnök általában nem rendelkezik. Az előadás ipari példákat követve mutatta be a legfontosabb teendőket, a hegesztés a gyártás, a gépesített gyártórendszer elemeinek tervezését.

Steinbach Ágoston projekt manager

Steinbach Ágoston projekt manager

 

Steinbach Ágoston Crown International Kft. projekt managere „DL-Weld-Trainer virtuális hegesztőszimulátor” című, képekkel gazdagon illusztrált előadása kifejtette, hogy a nemzetközi piacon is  kiemelkedő  hegesztőszimulátor lehetőséget biztosít a vállalatokhoz jelentkező hegesztők kiválasztásában, betanításában, valamint minősített hegesztők továbbképzésében. A szimulátor használatával az újfelvételesek költsége akár 90 %-kal, a kiképzés költsége pedig 25 %-kal csökkenthető. Ipari alkalmazásoknál is gazdaságos a használata. Ezt bizonyítja, hogy a német Alexander  Binzel Schweisstechnik GmbH  2013. év végétől bemutatótermében üzemelteti a DL-Weld-Trainer szimulátort és hosszútávú együttműködést kötött a Crown International Kft-vel.

A délelőtti program zárásaként Makk Piroska köszöntötte a 60. születésnapjához közelgő Gáti Józsefet, akinek megköszönte a szakmai együttműködést, a szimpóziumok szervezésében és lebonyolításában való közreműködését.

Köszöntő pillanatai

Köszöntő pillanatai

 

 A Crown International Kft. meghívására elfogyasztott ebédet gyakorlati bemutatók követték, melynek keretében a DL-Weld-Trainer hegesztőszimulátor bemutatására az előadóteremben, a robotbemutatóra az ÓE-Cloos robotlaborban, az előtérben pedig a Loctite kerámiaspray ismertetésre került sor.

Timcsák István, a Crown International Kft. kereskedelmi igazgatója a 2013-ban Magyarországon megvalósult Cloos robotalkalmazások köréből ismertetett néhányat.

Az egész napos szakmai rendezvény a CROWN International Kft. ajándéksorsolásával zárult.

Bemutató az ÓE-Cloos robotlaborban

Bemutató az ÓE-Cloos robotlaborban

Az elhangzott előadások anyagait itt tekintheti meg.

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This