forró kipufogóelemek hegesztése

Forró kipufogóelemek tökéletes, „hideg” robothegesztése

CLOOS ROMAT®- robothegesztő nagy teljesítményű CP-vel (Cold Process) a járműiparban

Aki Németországban nemzetközi szinten jegyzett autógyártó részére kipufogóelemeket kíván gyártani, annak néhány ötlettel kell rendelkeznie. „Mi a kipufogó berendezések forró oldalára specializálódtunk” mondja Michael Jud, a Siegerlandban lévő Presswerk Struthütten GmbH műszaki igazgatója. „Ahhoz, hogy az autógyártók költségcsökkentésre vonatkozó nyomását csökkenthessük, megváltoztattuk a munkadarabokat úgy, hogy azokat nem a drága hydroform technológiával készítik, hanem sajtolással” – magyarázza Jud úr. Ez esetben oly mértékben megnövekedtek a hegesztés technológiával szembeni elvárások, hogy a PWS a megkövetelt minőséget és gyártási mennyiséget a hagyományos technológiával nem tudta szavatolni. „Az 1 mm-es, háromdimenziós sajtolt elemek közötti illesztési rés természetesen igen eltérő értékű”.Továbbá az autógyártók fröcskölésmentes elemeket követelnek meg, mivel a kipufogóban a fröcskölések akár a katalizátor károsodásához is vezethetnek.”

Miután az egyes gyártók által alkalmazott eljárások nem hozták a kívánt eredményeket, a PWS a Haigerben működő Cloos hegesztőspecialistái által kidolgozott CP-eljárás alkalmazása mellett döntött, amit rekordidő, tizennégy nap alatt illesztettek a megrendelők követelményeihez.

CP-ELJÁRÁS: HIDEGEBB, GYORSABB, JOBB

Míg a jelenleg elterjedten alkalmazott fogyóelektródás védőgázos impulzusos ívhegesztést általában fordított polaritással használják (a huzalelektróda a pozitív pólus), addig a CP-eljárásnál változik a polaritás (kb. 50 Hz-től 100 Hz-ig). Ennek következtében hegesztéskor a varratba, ill. a szerkezetbe is kisebb hő jut be. Ez továbbá minimális elhúzódást jelent és minimalizálja a repedésképződéssel kapcsolatos olyan problémákat, amelyek rendszeresen felmerülnek például a gépjárművek kipufogóelemeinél. „Mivel a CP-eljárással készített varratok az eljárásból adódóan közel fröcskölésmentesek, szintén jelentősen csökkennek az elemek hegesztés utáni műveletei” – nyilatkozza Braun kereskedő úr, akinek a szemében természetesen a költségek is meghatározóak. (1.ábra) A hidegeljárással max. 3,5 mm vastag lemezeket lehet a lehető legkisebb hőbevitellel összekötni, legyen az alapanyag erősen ötvözött acél, alumínium vagy nemesacél.

Az optikailag és műszakilag kifogástalan gyártási eredmény, közel fröcskölésmentes varratokat eredményezett, miáltal a költséges utánmunkálatok mennyisége is csökkent.

1. ábra: Az optikailag és műszakilag kifogástalan gyártási eredmény, közel fröcskölésmentes varratokat eredményezett, miáltal a költséges utánmunkálatok mennyisége is csökkent.

NAGYOBB RÉSÁTHIDALÁS – NAGYOBB HEGESZTÉSI SEBESSÉG

„A nagyobb résáthidalás további előnye, hogy lehetővé teszi a sajtolt alkatrészeink összehegesztését” – magyarázza Tim Oppermann úr, a PWS hegesztési felelőse. „A két sajtolt és mélyhúzott T alakú, nemesacélból készült, összeillesztett 2 fél kipufogóelem között a hézag eltérése 0-tól 2 mm terjedhet, ami a CP-eljárással semmilyen problémát sem jelent”. A CP-eljárás egyidejűleg nagyobb hegesztési sebesség alkalmazását teszi lehetővé, aminek következtében csökkenteni lehet a gyártási ütemidőt. (2.ábra)

A PWS jelenleg havonta közel 15 000 könyökelemet gyárt. „Ez csak a CPeljárással lehetséges” – teszi hozzá Oppermann úr sok tesztvizsgálat és más eljárások optimalizálási kísérletei alapján. Ezzel az új eljárással meglepő módon 2,2, m/min sebességet tudtak elérni a kis sugarú és több görbületű varratot tartalmazó, bonyolult alakú PWS-szerkezeti elemnél.

2.ábra: A hegesztést nagy sebességgel végzik csekély mértékű hőbevitel mellett.

2. ábra: A hegesztést nagy sebességgel végzik csekély mértékű hőbevitel mellett.

„A CP-eljárás melletti döntés minden tekintetben helyesnek bizonyult. Mivel mi ezen modern hegesztő eljárással mind műszakilag, mind pedig optikailag kifogástalan alkatrészeket készítünk, és a gyors hegesztési folyamatnak és a minimális utánmunkálási igénynek köszönhetően, a kipufogók gyártott mennyiségét növelni tudjuk” mondja Jud. műszaki igazgató úr: Ezen felül a térbeli varratok igen szép külalakja a gyártóról igen pozitív képet fest. Nem csoda, hogy a Cloos már az ötödik robothegesztő berendezést szállította Struthüttenbe. (3.ábra)

3.ábra: A Cloos gyártócella tartalmazza az összes szükséges komponenst.

3. ábra: A Cloos gyártócella tartalmazza az összes szükséges komponenst.

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This