Friedrich Dessauer-díj az automatizálás és a folyamatirányítás területén

Friedrich Dessauer-díj az automatizálás és a folyamatirányítás területén. A Carl Cloos Schweißtechnik GmbH-val együttműködve a Weilburg Műszaki Szakiskola négy végzőse kifejlesztett egy változók használatán nyugvó munkadarab befogási programot PLC makróként a robot hegesztőcellák rugalmasabb használatára. “A változókon alapuló befogási program sokkal könnyebbé teszi a programozás folyamatát és a berendezés működtetését még nem szakemberek számára is.” – mondta Sieghard Thomas, a CLOOS ügyvezető igazgatója.

Friedrich Dessauer-díj

Projektjükkel a technikusok nem csak a CLOOS-t győzték meg, hanem a Rajna-Majna-i Elektrotechnikai, Elektronikai és Információtechnikai Egyesületet is. Június végén ugyanis megkapták a Friedrich Dessauer-díjat az automatizálás és a folyamatirányítás területén, amelyet minden évben a tanulmányi év legjobb szakdolgozatának ítélnek oda.

A négy technikus, Daniel Ströhmann, Florian Orschel, Timo Rosenkranz és Thilo Rühl záróprojektje 2019 decemberétől 2020 májusáig tartott.  A Covid-19 világjárvány miatt március közepétől életbelépő korlátozások ellenére a négy technikus sikeresen tudta folytatni a munkát a projekten. Ez alatt az idő alatt a Cloos e-mailben és telefonos konferenciákon keresztül felügyelte a munkájukat, július közepén pedig a technikusok csapata hivatalosan átadta a projektet a CLOOS-nak.

A szakdolgozat alapját a QIROX robot hegesztőcellák képezték. Minden hegesztőcellában gyártásra kerülő alkatrészhez rendelkezésre kell állnia egy megfelelő befogókészüléknek is. Ezek esetében pedig az alkalmazott szelepek típusát és a rögzítési sorrendet minden alkalommal módosítani kell, ami igen sok munkát igényel.

Ezért a négy technikus kifejlesztett egy változókra támaszkodó befogási programot a robot hegesztőcellák cilinder mozgásainak megjelenítésével. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a saját befogási szekvenciájukat a PLC program megváltoztatása nélkül konfigurálhassák.

“A projekt nagyon komoly műszaki kihívást jelentett” – mondta Stephan Pittner, a CLOOS automatizálási vezetője. “Kreativitásuknak és kezdeményezőkészségüknek hála azonban a csapat sikeresen teljesítette a feladatot. A fiatalok nagyszerű munkát végeztek.”

A projekt megvalósításához két CLOOS gyakornok is hozzájárult. A két kezdő elektrotechnikus megtervezett és elkészített egy szimulációs modellt, amely lehetővé tette a technikusok számára, hogy egy közelítő hardveren is tesztelni tudják a programjukat.

December elsején 11 részes Online Akadémia sorozatot indítunk, ahol a Cloos német szakembereinek előadásait hozzuk el Önnek magyar nyelven.

Regisztráljon idejében!

A CLOOS ONLINE AKADÉMIA témakörei:

 

 • Pulzáló és nem impulzusos ívhegesztési eljárások
 • Automatizálás, mint versenyelőny
 • Digitalizálás a hegesztéstechnikában a C-Gate segítségével
 • A legjobb hegesztési varratminőség a QIROX érzékelő rendszerekkel
 • Kézi hegesztés a csúcstechnológiájú QINEO NexT MIG / MAG hegesztési áramforrással
 • Hegesztésre alkalmas univerzális robotkonstrukciók
 • Offline programozás a RoboPlan használatával
 • Folyamatszabályozási változatok áttekintése
 • Automatizált hegesztési folyamatok
 • QIROX QR-30/45/60-PL robot: alkalmazási lehetőségek széles skálája
 • Ellátogathat velünk a Cloos németországi gyárába (Virtuális túra)

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This