HEGESZTŐ ROBOTOK KARBANTARTÁSA  3.RÉSZ

Előző bejegyzéseinkből már rengeteg dolgot megtudhattunk, hogyan tartsuk karban robotjainkat, de még nincs vége.

Mert Ön is tudja, „nincs rosszabb egy nem dolgozó robotnál.”

3. Fröcskölés miatti túlzott törmelékfelhalmozódás a kopó-fogyó alkatrészekben

A túlzott fröcskölésből adódó törmelékfelhalmozódást a kopó-fogyó alkatrészekben, és az ebből adódó leállást egy nem megfelelően működő fúvóka tisztító állomás is okozhatja. A pisztolytisztító állomásokkal kapcsolatos problémák adódhatnak a gázterelő nem megfelelő helyzetéből, a nem hatékony fröcskölésgátló vegyület alkalmazásából vagy tompa ill. nem megfelelően méretezett tisztító vágókésből.

Megoldás: Ha úgy tűnik, hogy a pisztolytisztító állomás nem működik megfelelően, először ellenőrizze, hogy a robotpisztoly helyzete koncentrikus -e a tisztítókéssel. A gázterelő téves beállítása részleges tisztítást és túlzott fröcskölés felhalmozódást eredményezhet.

Ellenőrizze azt is, hogy a fröccsenésgátló spray tele van-e, helyesen van-e elhelyezve, és a permetezés során megfelelően beteríti-e a gázterelőt. A gázterelőnek enyhén nedvesnek kell lennie a belső és külső részen, és a fúvóka aljától legfeljebb 8-10 cm-ig fednie kell. Vegyük figyelembe, hogy a fröccsenésgátló spray túlzott használata a fúvókák idő előtti romlását is okozhatja, így soha nem szabad több mint fél másodpercig permetezni.

A tisztító vágókésnek meg kell egyeznie a gázterelő furatának átmérőjével, hogy hatékonyan megtisztulhasson a permetezési ciklus alatt anélkül, hogy a gázterelőbe vagy a gáz diffúzorba ütközne. Fontos továbbá, hogy a tisztítószerszám éles legyen, és meg kell győződni arról is, hogy a kés a gázterelőben megfelelő mélységben van -e.

Végül, ha egy levegő kifúvó funkciót hozzáadunk egy robotpisztolyhoz, ennek segítségével támogathatjuk a tisztító állomás általános hatékonyságát. A levegő kifúvó funkció nagynyomású levegőt fúj át a pisztolyon, amely elősegíti a fröcskölés okozta törmelék és egyéb szennyeződések eltávolítását. Ez a funkció segít csökkenteni a pisztolytisztító állomás használatának gyakoriságát, és ezáltal növelni a termelékenységet.

Fontos az is, hogy a huzalvezetőspirálok gyakran cserélve legyenek, mivel a szennyeződésekkel és törmelékkel eltömődött spirál nem biztosít megfelelő huzaltovábbítást, és az áramátadó idő előtti meghibásodásához vezethet.

 

A következő részben megvizsgáljuk, hogyan kerülhetjük el az  ütközéseket, amelyek nemkívánatos állásidőt és a pisztolyban károsodást okozhatnak.

Szeretne többet megtudni a CLOOS MIG/MAG hegesztőgépekről?

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This