HEGESZTŐI OKTATÁS MAI HELYZETE

Vajas Attilával  (Gépészmérnök, Hegesztőmérnök EWE/IWE), a vírushelyzetre való tekintettel telefonon beszélgettünk a hegesztők oktatásának mai helyzetéről.

Mit gondol a jelenleg Magyarországon tapasztalható szakemberhiányról?

Véleményem szerint a szakemberhiány gyökere, hogy megszűnt Magyarországon a szakmunkás képzés. Mivel magam is első lépcsőben szakmunkásként végeztem, mint szerszámgép szerelő, tisztában vagyok vele, hogy a kilencvenes években milyen használható tudást adott az a 3 év, amit mai napig is használok. Az OKJ-s képzések keretében nem tapasztalok komoly szakmai színvonalat, továbbá a munkáltatók kevesen ismerik fel a szakmai képzés fontosságát.

Hogyan tudja az ipar pótolni a szakképzett munkaerőt?

Sajnos kevés munkáltató érzi a súlyát annak, hogy a felelősség az ő kezükben van. Ezért azt javaslom a munkáltatóknak, hogy képeztessék a munkavállalóikat, hogy ne csak betanított munkásként végezzék a feladataikat, hanem képzett szakemberként.

“Nagyon eltérő a tanulók hozzáállása és fogékonysága.”

Tekintse meg az oktatásról készült videónkat!

Milyen arányban végzik el sikeresen a vizsgákat a tanulók?

A sikeres vizsga alapfeltétele a megfelelő szakmai szintre való felzárkóztatás.  Ha a tanulók is akarják és odateszik magukat, akkor rendszerint sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tesznek. Nagyon sok múlik a felkészítőn, hogy mennyire találja meg a közös nyelvet a tanulókkal és sikerül-e felnyitni a szemüket, és megmutatni, hogy a hegesztő szakmával olyan értékes és használható tudást kapnak, amire egyre nagyobb az érdeklődés a munkaerő piacon.

“Fel kell tudni kelteni a tanuló érdeklődését és azután közös munka lesz belőle. “

Mi a tapasztalata, mennyire fogékony a mai generáció a hegesztésre, mint szakmára?

Nagyon eltérő a tanulók hozzáállása és fogékonysága. Rendszerint a tanfolyam végére mindenkinek sikerül megtalálni azt a területet, ami őt igazán érdekli. A felkészítő személyén is múlik, hogy egy tréning milyen eredménnyel zárul. Azzal szoktam kezdeni például egy minősítő vizsgára való felkészítés elméleti részét, hogy a hegesztés az művészet. Ilyenkor szoktam tágra nyílt szemeket látni, majd ezután kifejtem, mire is gondoltam pontosan. Fel kell tudni kelteni a tanuló érdeklődést és azután közös munka lesz belőle.

Menyire tudják a Crown International Kft. által biztosított oktatások felkészíteni a tanulókat az ipar kihívásaira?

Azokon a szakterületeken, amelyet érintenek a Crown International Kft. tanfolyamai, legyen az hegesztés, gépkezelés vagy programozás, olyan magas szintű tudást biztosít, amellyel a diákok bárhol a világon megállják a helyüket adott pozíciókban. Itt is ki kell azonban hangsúlyoznom, hogy a felhasználhatóság mértéke és hatásfoka mindig a képzés időtartamától és a tanulók befogadó készségétől függ. A képzés minden esetben hasznos és értékes, mivel a szakmunkás képzés megszűnése óta jelentősen csökkent a munkavállalók felkészültsége. Minden képzéssel hozzájárulunk a szakmai szint növeléséhez és az önálló munkavégzéshez, ami minden esetben jelentős hozzáadott érték.

Kérje havonta megjelenő Online szakmai hír-magazinunkat!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This