HEGESZTŐ ROBOTOK KARBANTARTÁSA

Blogbejegyzés sorozatunkban a hegesztőrobotok megfelelő karbantartásához adunk útmutatókat, mert egy termelő cég számára „nincs rosszabb, mint egy nem dolgozó robot”.

1.rész

Az, hogy a robotcellák termelékenyek maradnak-e, és következetesen pozitív megtérülést generálnak-e nagymértékben annak a függvénye, hogy mekkora az állási idejük. Mivel az automatizált rendszerek a gyorsaság, pontosság és ismételhetőség érdekében készültek, a problémák megoldására fordított termelés nélküli idő költsége exponenciálisan magasabb, mint egy egyszerű hegesztőcella esetében. A hegesztési operátoroknak és a robotcellák felügyelőinek, akik a lehető leggyorsabban tudják elhárítani vagy megoldani a problémákat, óriási szerepük van a költségek csökkentése, a kiváló minőségű eredmény létrehozása és az optimális hatékonyság fenntartása tekintetében.

Az alábbiakban felsoroljuk az öt leggyakoribb okot, melyek automatizált hegesztés során előfordulhatnak és állásidőhöz vezetnek, valamint ezek megelőzésének és kezelésének módjait.

  1. Rossz kábelkezelés és/vagy helytelen kábelválasztás

Ha egy tápkábel folyamatosan nekisúrlódik a robotnak vagy a robot részeinek, ez idő előtti meghibásodást és felesleges állásidőt okozhat. Bizonyos esetekben a kábel az alkatrészekbe is beakadhat, ami korai elhasználódáshoz vezethet.

A túl hosszú vagy túl rövid kábelek túlzott feszülést okozhatnak vagy azért, mert túl szorosra vannak húzva, vagy azért, mert körbe tekerednek az elülső burkolaton – mindkét eset a kábel idő előtti meghibásodásához vezethet. Ezek a hibalehetőségek előfordulhatnak a hagyományos robotoknál, ahol a robot védőgázos ívhegesztő (MIG/MAG) pisztolyához csatlakozó munkakábel a robotkaron kívül helyezkedik el. A cél az, hogy a csőköteg hosszát úgy állítsuk be, hogy ívesen lépjen ki az elülső burkolatból, ezzel minimális feszülést eredményezve.

Némely esetben, egy belső-kábelezésű robot hegesztőrendszer esetében a leállás gyakran a pisztoly helytelen beszerelése és / vagy a nem megfelelő kábelhossz miatt következik be.

Megoldások: Kábelfeszítők/ballanszerek -ezek lényegében rugós kábelkészülékek- használata, amelyek a tápkábelt tartják és biztosítják a kábelek megfelelő helyzetét. A robotot programozzuk úgy, hogy kerüljük a hirtelen gyorsítást és lassítást, hiszen ez is véd a korai kábel meghibásodások ellen.

Bizonyos esetekben, ha a burkolat túl kicsi, a kábelsúrlódás elkerülhetetlen. Ilyenkor segíthet a kábelek védőburkolattal való ellátása. Ezek beszerezhetők akár bőr- vagy szőtt nejlonburkolatok, akár műanyag spirál formájában.

Belső-kábelezésű robotkarra történő hegesztőpisztoly felhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy a robot, a csuklója és felső tengelye 180 fokos helyzetben helyezkedjenek el, egymással párhuzamosan. Ezután helyezzük be a szigetelőlemezt és a távtartót ugyanúgy, mint egy hagyományos, robotkaron kívüli pisztoly esetében. Mindig győződjünk meg róla, hogy a tápkábel helyesen „fekszik”, és a robot felső tengelye megfelelő helyzetben van 180 fokban, valamint a telepítéskor ügyeljünk, hogy a tápkábel kb. 4 cm-t engedjen, tehát ne legyen túl feszes.

Kövesse blogbejegyzéseinket, jövő héten folytatjuk sorozatunkat a kopó-fogyó alkatrészek meghibásodásairól!

 Amennyiben kérdése van, keressen minket bizalommal.

Iratkozzon fel Hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a legfrissebb szakmai hírekről!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This