HEGESZTŐROBOTOK KARBANTARTÁSA 2. rész

Ahogyan ígértük, folytatjuk megkezdett cikksorozatunkat. 

Mint korábban is említettük: „Nincs rosszabb a nem dolgozó robotnál.”

  1. Kopó-fogyó alkatrészek korai meghibásodása

 

Bár a kopó-fogyó alkatrészek az automatizált hegesztési folyamat elhanyagolható részének tűnhetnek, mégis nagy hatással lehetnek a művelet eredményességére és hatékonyságára. A gázterelők, áramátadók, diffúzorok és a spirálok mindegyike idő előtt meghibásodhatnak vagy különböző okok miatt rosszul teljesíthetnek, például fröcskölés, törmelék felhalmozódás, túl laza csatlakozások vagy nem megfelelő összeszerelés miatt. Az áramátadókkal kapcsolatos problémák – különösen a visszaégések miatt – szintén viszonylag gyakoriak. A hibát gyakran az okozza, hogy a spirál túl rövidre van vágva.

Megoldások: A rendszerinti termelési szünetek során mindig ellenőrizzük a kopó-fogyó alkatrészeket, fröcskölés vagy törmelékfelhalmozódás jeleit keresve, és amennyiben ilyet tapasztalunk cseréljük ki vagy tisztítsuk meg az alkatrészeket. Ellenőrizzük, hogy a pisztolytisztító állomás vagy a tisztítókés megfelelően működik, és megfelelő ütemben van programozva az adott alkalmazáshoz. Előfordulhat, hogy növelni kell a fröcskölésgátló szer alkalmazásának gyakoriságát a programozott hegesztési ciklusokban.

Fontos továbbá ellenőrizni, hogy az összes kopó-fogyó alkatrész csatlakozása tiszta és megfelelően rögzített-e, mivel a laza csatlakozások további hőt generálhatnak a megnövekedett elektromos ellenállás révén, így élettartam csökkentést vagy alacsony teljesítményt okozhatnak.

A kopó-fogyó alkatrészekben a túlzott fröcskölés miatt kialakuló anyagfelhalmozódásban a nem megfelelő gázterelő tisztító állomás lehet hibás, amely könnyen felesleges leállást okozhat

Mindig kövesse a gyártó huzalvezetőspirál hosszúsághoz és beszereléshez adott utasításait, mivel a spirál következetlen huzaladagolást okozhat, ha túl rövidre van vágva. Jó ötlet, ha mérőeszközt használ a helyes hosszúság megállapításához.

A rugóval ellátott modulok együttműködnek a munkakábelben lévő spirállal, hogy minimálisra csökkentsék a problémákat, ha a spirál nem megfelelő hosszúságú. Ezek a beszerelés után nyomást gyakorolnak a spirálra. Általában legfeljebb 2-3 cm-es tűréshatárt tesznek lehetővé, ha a spirál túl rövid.

Fontos az is, hogy a huzalvezetőspirálok gyakran cserélve legyenek, mivel a szennyeződésekkel és törmelékkel eltömődött spirál nem biztosít megfelelő huzaltovábbítást, és az áramátadó idő előtti meghibásodásához vezethet.

 

Jövő héten  utánajárunk,  mi a megoldás, ha a fröcskölés miatt túlzott a törmelékfelhalmozódás a kopó-fogyó alkatrészekben.

Szeretne többet megtudni a CLOOS MIG/MAG hegesztőgépekről?

 

Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This