Hegesztőrobotok offline programozása

Akár -90% programozási idő = RoboPlan

Hogyan növeljünk termelékenységünket a RoboPlan szoftverrel?

Ha már automatizálta üzemében a hegesztést, akkor a következő lépésként a RoboPlan szoftver beszerzését ajánljuk. Tudja mennyi a robot állásideje mikor online programozzák? Mennyi bevételtől esik így el cége?

Azért hozta létre a CLOOS a RoboPlan szoftvert, hogy az offline programozás segítségével a robotok kihasználtsága a lehető legnagyobb legyen.

Milyen munkadaraboknál ideális a RoboPlan használata?

A szoftvert már egy robotrendszer esetén is érdemes beszerezni, ha bonyolultabb munkadarabokkal dolgozunk. Ilyenek például a

  • mezőgazdasági gépek szerkezeti elemei,
  • vonatok vagy tehergépkocsik alkatrészei,
  • vonatok vagy tehergépkocsik részelemei.

Másik tipikus példa az offline programozás hatékony használatára, amikor folyamatosan változó szériákkal kell dolgozni, például a munkadarab újabb és újabb generációit fejlesztik ki a tervezőasztalon. A folyamatokat rendszeresen újra kell tervezni a hegesztés előtt, ez pedig csak az offline programozással oldható meg költséghatékonyan.

 

Miért éri meg befektetni a RoboPlanba?

A ráfordítások hamar megtérülnek az automatizálás, illetve a tervezés felgyorsulásával. Érdemes átgondolni, hogyan lehet a gyártási folyamatokat lépésenként egymásra építeni úgy, hogy a konstrukció, a tervezési és a hegesztési folyamatok belső láncot alkossanak, és ebbe a jól működő rendszerbe integrálni a RoboPlant, hogy az optimális működés garantált legyen. A programozás alatt is termel a robot!

RoboPlan offline programozás
Állásidő, programozási idő csökkentése

Mennyire nehéz használni a szoftvert?

Könnyű megtanulni a használatát, mivel Windows környezetben fut, így felépítése a megszokott irodai programokhoz (Word, Excel stb.) hasonlít.

 

A RoboPlan szoftver alkalmazhatósága, funkciói

A szoftver által használt robotrendszer-modellek (amelyek a valós robotrendszerről készült 3D-s modellek) több robotot és több munkadarab-pozicionálót is tartalmazhatnak. A robotok különböző szerszámokkal (hegesztő-, vágópisztolyokkal) szerelhetők fel, melyek az offline rendszerben is cserélhetők. A robotok és a munkadarab-pozicionálók egymástól teljesen függetlenek; egy robot több forgatóberendezést is kiszolgálhat és több robot is dolgozhat egy munkadarab-pozicionálónál. Ez természetesen attól függ, hogy milyen elrendezésű, kivitelű robotrendszerrel rendelkezik az Ügyfél.

A RoboPlan által kínált néhány opció a hegesztési, mérési és transzferút generálása, a programok szimulálása interaktív kijelzővel és ütközési teszttel.

Ami az időmegtakarítás mellett talán az egyik leghasznosabb funkció, az az ütközésellenőrzés, mely a tervezésben és a programozásban is segít nekünk.  Azon az elven működik, hogy amikor a pisztoly vagy a robotkar hozzáérne/ütközne bármivel, akkor az illető alkatrész/elem piros színűre változik, ezzel figyelmeztet minket, hogy ott a programpontot meg kell változtatnunk. Az ütközési teszttel és az azt követő optimalizálással lecsökkentjük a rendszer állásidejét, valamint elkerüljük az ezzel járó költségeket.

Az elkészült program sikeres offline tesztjét követően a szoftverrel generálni tudunk egy programkódot, mely adathordozóra másolható, vagy, ha hálózatba van kötve a rendszer, akkor közvetlenül a robotra tölthető, ezt követően az offline elkészült program tesztelhető élesben – teszt üzemmódban – a robotrendszeren.

A RoboPlan funkciógazdagsága eléri az automatizálás legmagasabb fokát. Az automatizálással azt érjük el, hogy a felhasználó mind a hegesztési varrat beállítását, mind a hegesztéshez szükséges robotprogramok létrehozását átengedi a RoboPlan szoftvernek. A felhasználó csak az egyes hegesztendő elemeket határozza meg, és a kalibrált robotberendezés modellje alapján a szoftver által létrehozott munkaprogramokat hagyja jóvá.

hegesztőrobot offline modellezés
RoboPlan offline szimuláció

Nézze meg ezt a rövid videós ismertetőt a RoboPlanról!

Milyen grafikai paraméterekkel dolgozunk, milyen programokkal kompatibilis a szoftver?

A program el tudja tárolni az összes információt a hegesztési paraméterektől a felhasznált eszközökön keresztül az alkatrészek modelljéig. Ezáltal nem kell újra és újra kiszámolni a szükséges adatokat, megtervezni az alkatrészeket, hanem a könyvtárból importálva a következő munkadaraboknál már fel tudjuk használni ezeket. Az alkatrészeket ACIS, CATIA, PROE, Solid Edge és Solid Works 3D-s tervezőprogramokkal tudjuk létrehozni, aztán a RoboPlanba beilleszteni.

A programozott varratokat egy kattintással elhelyezi a rendszer és a grafikus képen is megjeleníti a szoftver – többsoros hegesztésnél is. Így ténylegesen láthatjuk, hogyan fog kinézni a munkadarab, amit hegesztünk.

A munkadarabot és a robotmodellt 3D-s PDF fájlba is el lehet menteni, melyet bármilyen okoseszközön meg lehet tekinteni. A PDF könnyű kezelhetősége és továbbíthatósága megkönnyíti a mérnökök közötti csapatmunkát.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérje segítségünket, kollégáink szívesen állnak rendelkezésre bármilyen automatizálási probléma megoldásában: +36 20 583 9063

Az űrlap becsukásához kattintson újra az Érdeklődöm gombra!

Folyamatadat-könyvtár áll rendelkezésre
automatikus pontok létrehozása

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This