IN MEMORIAM Dr. KOVÁCS MIHÁLY 1944-2016

IN MEMORIAM Dr. KOVÁCS MIHÁLY 1944-2016

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Kovács Mihály, az Óbudai Egyetem c. egyetemi docense, hosszan tartó türelemmel viselt, súlyos betegség után életének 72. évében elhunyt.

Kovács Mihály 1967-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem gépgyártás-technológiai szakán, majd egy évre rá okleveles gépészmérnök-tanár oklevelet szerzett. 1971-ben hegesztő szakmérnöki szakképesítést, 1980-ban a hegesztés szaktudomány műszaki doktora fokozatot vehetett át, 1996-ban európai és nemzetközi hegesztőmérnöki szakképesítést szerzett.

Oktatói tevékenységét 1967-ben a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán tanársegédként kezdte, majd adjunktus és docens oktatói fokozatban folytatta szerteágazó munkáját a jogutód Budapest Műszaki Főiskolán. 2010-től az Óbudai Egyetem vezető oktatója, az Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Anyag- és Alakítástechnológiai Szakcsoportjában, mintegy másfél évig a Szakcsoport vezetője. 2011-től c. egyetemi docens.

Dr. Kovács Mihály a hegesztés, a kötéstechnológia tárgy előadója és tárgyfelelőse volt, de más tárgyak, így az anyagtudomány, a hőkezelés, az anyagvizsgálat tantárgyak oktatásában is közreműködött teljes és részidős munkarendben, alap-, és mesterképzésben. Több éven át oktatott a Gödöllői Agrártudományi Egyetem szakmérnöki képzésében, valamint a Magyar Iparművészeti Főiskola ipari formatervező szakán.

1971-től a hegesztő műszaki szakemberképzés, majd a hegesztőtechnológus szakképzés hazai szakmai felelőse. Az elmúlt évtizedek alatt 1700 szakember képzésében vett részt. Kiemelkedő szerepet vállalt az európai hegesztő technológus, a hegesztő specialista képzésekben, a nemzetközi hegesztőmérnök oktatásban.

1993 januárjától bekapcsolódott a Magyar Hegesztéstechnikai Egyesülés munkájában, mint szakértő, illetve vizsgabiztos. Mint hegesztési szakértő, minősítő személy és képző- képesítő- és minősítőhely tanúsító személy rendszeres kapcsolatot tartott a hegesztéssel foglalkozó ipari üzemekkel, oktatási intézményekkel.

Oktatói tevékenységében, szakmai együttműködések terén jól kamatoztatta német nyelvtudását. 1993 óta szervezte a hallgatók német nyelvű műszaki képzését. Szakfordítóként műszaki fordításokat készített az Országos Műszaki Könyvtár és Dokumentációs Központ, az Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés, a Magyar Szabványügyi Testület megbízásából.

Tagja volt az MTA Anyagtudományi és Technológiai Bizottsága Hegesztési Albizottságának, a Magyar Meghatalmazott Nemzeti Testületnek, a Vizsgáztató Testület elnöke, Magyar Hegesztőminősítő Testületnek, az MHtE Igazgatótanácsának, a GTE Hegesztési Szakosztályának, valamint a Magyar Hegesztési Egyesületnek.

Széleskörű publikációs tevékenységet folytatott: 38 szakkönyv írását, szerkesztését és lektorálását végezte, szakcikkei és előadásai száma 90. 17 kutatási zárójelentés elkészítésében működött közre.

Kiemelkedő szakmai és közéleti tevékenységét számos kitüntetés ismerte el: 1979-ben az Oktatási Miniszter Kiváló Munkáért kitüntetését vehette át, a Bánki Donát Emlékplakett, a GTE Egyesületi Érem, a Zorkóczy Béla Emlékérem, a Magyar Felsőoktatásért Emlékérem, a „Pro MHtE” tulajdonosa. Szakmai díjai közül kiemelkedik a Pattantyús Ábrahám és a Bánki Donát Nagydíj, több évtizedes oktatói tevékenységét a 2013-ban átadott Pedagógus Szolgálati Emlékérem ismerte el.

Élete utolsó szakaszáig aktívan élt, mindig a tettrekészség, a nyitottság, az igényesség, a céltudatosság és a precizitás jellemezte. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a hazai és nemzetközi hegesztő társadalmat.

Emlékét szívünkben örökre megőrizzük! Nyugodjon békében!

Dr. Gáti József

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This