HEGESZTŐ ROBOTOK KARBANTARTÁSA 4. rész – Ütközések

Lassan a sorozatunk végére érünk, de azért még sok fontos információt szeretnénk átadni Önnek, hogy biztonságban tudja  robotjait.

4. Ütközések

Ütközések történhetnek a nem megfelelően rögzített szerszámok eredményeként, a hegesztőcellában véletlenül ott felejtett eszközök miatt, vagy rosszul felszerelt alkatrészek következményeként. Sajnos az ütközések nemcsak nemkívánatos állásidőt okozhatnak, hanem károsíthatják a robotkart, a robot hegesztőpisztolyt, az elülső burkolatot és a kopó-fogyó alkatrészeket.

Megoldások: Azoknál a robotoknál, melyeken nem rendelkeznek beépített ütköző szoftverrel, egy ütközésérzékelő szenzor biztonsági eszközként működhet, hogy megvédje a robotkart és a pisztolyt a sérülésektől egy hirtelen robotleállás esetén. Egy esetleges ütközés esetén az ütközésérzékelő szenzor jelet küld a robotnak, mely ennek következtében azonnal leáll.

Számos újabb robot rendelkezik ütközésérzékelő szoftverrel, amely ugyanazt a funkciót szolgálja, mint egy ütésérzékelő szenzor, de egyes vállalatok még továbbra is használnak ütésérzékelő szenzort, mintegy háttérbiztonsági intézkedésként.

Annak megállapítása érdekében, hogy az ütésérzékelő szenzor kapcsoló megfelelően működik-e, a kapcsoló nyitott és zárt helyzetében folytonossági ellenőrzést kell végezni egy multiméterrel, vagy manuálisan, kellő elővigyázatosággal meg kell ütni a pisztolynyakat. Ha az érzékelő megfelelően működik, akkor visszajelzést küld a robotnak, jelezve a problémát.

Az ütközésérzékelőt mindig állítsa vissza alaphelyzetbe, és egy esetleges ütközés után ellenőrizze újra a szerszám középpontját (TCP), majd ellenőrizze, hogy mind a TCP, mind a tengelykapcsoló helyzete megfelelő-e.

Ha újabb típusú robotot használ ütközésérzékelő szoftverrel, győződjön meg róla, hogy megfelelően van beállítva, és hogy mind a TCP-t, mind a tömegközéppontot vagy a kiegyensúlyozó pontot a pisztolygyártó előírásainak megfelelően programozták -e. Ezzel biztosítható, hogy a robot ütközés esetén megfelelően reagáljon.

 

Önnek mit jelent az, hogy nem megfelelő huzaladagolás? Jövő héten erről olvashat.

Amennyiben kérdése van, keressen minket bizalommal.

Szeretne többet megtudni a CLOOS MIG/MAG hegesztőgépekről?

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This