Lángegyengetés: hőciklusok jellemzői és hatásai

Lángegyengetés során kialakuló hőciklusok jellemzői és azok hatása az anyag tulajdonságaira

Szerző: Gyura László, Dr. Gáspár Marcell 

Gyura László okleveles hegesztő szakmérnökkel, a Linde Gáz Magyarország Zrt. Hegesztéstechnikai vezetőjével beszélgetek a XI. CLOOS – ÓE Bánki Kar Szimpóziumon meghallgatható előadása kapcsán.

– A lángegyengetés eljárását acélszerkezetek gyártásánál használják elsősorban. Hogyan kapcsolódik mindez a hegesztéshez?

– Hegesztés után az acélszerkezetek jellemzően maradó alakváltozást szenvednek, azaz deformálódnak. Ennek a deformációnak a mértéke a technológia helyes megválasztásával (például megfelelő hegesztési sorrend) valamelyest csökkenthető, de sok esetben teljesen nem szüntethető meg.

Az alakváltozást szenvedett szerkezet geometriai korrekciójához sok esetben elkerülhetetlen az egyengetési technológia, amely sok esetben a lángegyengetés alkalmazását jelenti.

A lángegyengetés nagy szakértelmet kíván.

– Hol lehet alkalmazni ezt az eljárást?

– Az eljárás minden fémszerkezet esetén alkalmazható, mind szabadban, mind műhelykörülmények között.

– Maximum mekkora munkadarab kezelhető így?

– A munkadarabok mérete a technológia szempontjából nem korlátozott, az eljárás nagy előnye éppen az, hogy olyan nagy méretű szerkezetek esetén is használható, ahol egy hagyományos mechanikai egyengetés már nem alkalmazható.

– Felsorolná néhány előnyét–hátrányát az eljárásnak?

– Az előnye az éppen említett korlátlan méretű szerkezet, és az, hogy gyakorlatilag tetszőleges anyagú fémszerkezetnél használható.

Hátránya a relatív magas hőmérséklet, amely bizonyos fémek esetén nem kívánatos anyagszerkezeti változásokat okozhat az anyag szerkezetében.

– Milyen területeken/anyagoknál kell kiemelten figyelni a kialakuló hőciklusokra?

– Elsősorban nagyobb ötvözőtartalmú és/vagy speciálisan előállított acéloknál (például nagy szilárdságú acélok) a hőhatás okozhat negatív változásokat a szerkezet anyagában.

A tulajdonos beszéde

– A kimért hőciklusok alapján milyen szélsőséges hatás következhet be a munkadarabnál?

– A példaként említett nagy szilárdságú acéloknál a túlzott, hosszú idejű hőhatás olyan mértékű szemcsedurvulást és szövetszerkezet–átalakulást jelenthet, amely az eredeti anyaghoz képest lokálisan rosszabb mechanikai tulajdonságokat eredményezhet.

– Feltételezem, nagyon nem mindegy, milyen eszközzel, milyen hőfokon történik a lángegyengetés!

– A lángegyengetés során fontos az alkalmazott eszköz, az annak működtetéséhez használható éghető gáz tulajdonságai. Egy alacsony hőmérsékletet, nem koncentrált lángot biztosító égő a munkadarabot nem lokálisan, hanem nagy területen hevíti. Ebben az esetben az egyengetés hatásfoka romlik, viszont a hőnek kitett anyagrész területe lényegesen nagyobb a szükségesnél, így az anyag szerkezetében okozott változások sokkal jelentősebb kárt okozhatnak.

– Lehet a hibás lángegyengetést orvosolni?

– A deformáció szempontjából lehet – például nem elegendő mértékű korrekció vagy éppen ellentétes hatás esetén egy „túlegyengetett munkadarab” deformációja javítható –, de, amennyiben az anyag szerkezetében nem kívánatos változások is bekövetkeztek, azt gyakorlatilag egy kész szerkezet esetén javítani nem lehet.

– Tisztelt Gyura úr! Köszönöm az interjút, várjuk a folytatást a Szimpóziumon!

Lángegyengetés műhelyben
Acélszerkezetek lángegyengetése

Regisztráció a XI. CLOOS-ÓE Bánki Kar SzimpóziumraA Crown International Kft. további adatkezeléséről itt olvashat.

Ha még csak fontolgatja a regisztrációt, iratkozzon fel hírlevelünkre vagy kövessen közösségi oldalainkon (Facebook, LinkedIn), hogy a további részletekről is értesüljön!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This