Modern szenzortechnika alkalmazása hegesztőrobottal

Modern szenzortechnika alkalmazása hegesztőrobottal – tudományos diákköri dolgozat

A CROWN International Kft. nagytarcsai fióktelepén második alkalommal látta vendégül az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának szír származású mechatronikai mérnök hallgatóját, Hboubate Hassant, TDK dolgozatának végső robotos hegesztési tesztjére.

Hassan 2017 óta hallgatója az Óbudai Egyetemnek a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretein belül. Tudományos kutatásai elsősorban a hegesztőrobotok varratkövető szenzoraira irányulnak. A tesztek során az ívszenzor és a tapintószenzor külön-külön, illetve egyszerre történő alkalmazásának határait feszegettük, amely rendkívül érdekes eredményeket és következtetéseket hozott.

Az ívszenzor használatakor bizonyos hegesztési sebesség mellett alapvetően három paraméter megadása szükséges, az oldal- és magassági érték és elengedhetetlen legalább 1 mm-es lengetés megadása, mivel a szenzor a lengetés két végpontján mért feszültség alapján korrigál. A szenzor érzékenysége 0 és 99 értékhatár között definiálható. Az első próba során 12, a második próba során pedig 14 munkadarabon készültek sarokvarratok. A tesztek során használt munkadarabok esetében különböző pozíciókban és eltérő paraméterekkel készültek a hegesztett kötések.

A tesztek során kiderült, hogy a két szenzor egyidejűleg történő alkalmazása a legoptimálisabb a megfelelő helyzetű és minőségű varratok elérése érdekében. Ugyanis a két szenzor együttesen képes kompenzálni a munkadarabok közti eltéréseket különbségeket és együttes használatukkal kiváló eredmények érhetők el.

Mindkét teszt eredményeit a szír diák a tavalyi évben bemutatta TDK keretein belül. Hassan beszámolt arról, hogy a továbbiakban is a szenzorok kutatását fogja folytatni, méghozzá az emberekkel együttműködő, kollaboratív robotok biztonságtechnikai szenzorainak vizsgálatával.

Hassan MSC dolgozatához is ez a kutatómunka fog alapul szolgálni, melynek témavezetője Dr. Kovács Tünde, az Óbudai Egyetem Anyagtudományi tanszékvezető docense lesz.

 

A címképen Hboubate Hassan és Radits Krisztián robotprogramozó kollégánk látható.

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This