Beszámoló az Országos Hegesztési Versenyről

Beszámoló az Országos Hegesztési Versenyről

Az Országos Hegesztési Verseny sorozatot a Budapesti Műszaki Egyetem Hegesztési Szakosztálya rendezi meg minden évben. A résztvevők a magyarországi műszaki egyetemek és főiskolák kiváló tanulói 3-4-5 fős csapatokban.

A Crown International Kft. a Carl Cloos Schweisstechnik GmbH. magyarországi kizárólagos képviselete. A  kezdetektől fogva ponttartó támogatóként veszünk részt az eseményen. Cégünk 2008 óta segíti a diákok gyakorlati felkészülését azzal, hogy az Egyetem hegesztőlaborjának egyik hegesztőboxát CLOOS QINEO STEP 250 A áramforrással szerelte fel.

Erős Ákossal, a Crown International Kft. Üzletágvezetőjével beszélgetek a 2019. április 12-én megrendezett eseményről.

– Mi a célja ennek a versenynek?

– Ez egy széleskörű tudást igénylő, országos megmérettetés a fiatal mérnökjelöltek számára.

A rendezvényen minden évben a hegesztéstechnikával szorosan összefüggő ágazatokban tevékenykedő cégek képviseltetik magukat. Az ország egész területéről érkező műszaki egyetemek és főiskolák diákjainak adnak fejtörést okozó és gyakorlati készséget fejlesztő feladatokat a ponttartó cégek.

Mivel a műszaki főiskolák és egyetemek jelenlegi diákjaiból lesznek a jövő generáció döntéshozói, rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy már fiatalon megismerkedjenek cégünk prémium minőségű termékeivel és szolgáltatásaival, másrészt támogassuk őket innovatív hegesztéstechnikai termékek, új eljárásváltozatok megismerésében.

Nem titkolt célunk, hogy a diákokkal  jó viszonyt alakítsunk ki. Ha pályafutásuk során bármikor kérdésük van, akkor nyugodtan fordulhatnak hozzánk és mi segítünk nekik, akár házidolgozat, ZH, TDK, diplomamunka vagy általános hegesztéstechnikai kérdésről legyen is szó.

Ezen kívül a rendezvény jó kapcsolatépítési lehetőséget biztosít a versenyzőknek a különböző egyetemek diákjai és a potenciális munkáltatók vagy későbbi partnercégeik között.

Fontos felismerni és tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy ezek a diákok, akiket most mi versenyeztetünk, néhány éven belül minket fognak versenyeztetni a piac többi résztvevőjével szemben hegesztéstechnikai szakmai feladatok megoldása vagy gépbeszerzések kapcsán.

Segítő zsűritagok...
elméleti kérdések
elméleti feladat...
jó hangulatú hegesztési verseny

– Te milyen szerepet töltöttél be a rendezvényen?

– Házigazda szerepet töltöttem be CLOOS versenypontunkon. Én fogadtam és tájékoztattam a versenyzőket az elméleti és gyakorlati versenyfeladatokról.

Csonka Ferenc hegesztőspecialista kollégánk pedig a gyakorlati hegesztési feladatokban segítette szakmai tanácsaival a versenyzőket a minél jobb eredmény elérése érdekében.

Az elméleti kérdéssor 18 feladatból állt, a kérdéseket online kellett megoldani egy notebookon.

A gyakorlati hegesztési feladatokat a CLOOS QINEO PULSE PRO 451-es impulzusos áramforrással kellett végrehajtaniuk a versenyzőknek, amely a CLOOS egyik legsikeresebb modelljének, a QINEO PULSE áramforrásnak 2019-ben továbbfejlesztett változata. Az elmúlt 10 év tapasztalatai segítettek ezt a még kiemelkedőbb hegesztőgépet megalkotni.

A versenyfeladat két sarokvarrat különböző pozícióban történő hegesztéséből állt.

Először a CLOOS Rapid Weld speciális (mélybeolvadást biztosító) eljárásváltozatával egy hosszvarratot kellett hegeszteni PB pozícióban.

Ezután pedig a CLOOS Control Weld (kontrollált ívű) speciális eljárásváltozatával PF függőleges pozícióban, lentről felfelé történő hegesztés volt a feladat.

Meglepő volt, hogy egy hölgyversenyző is vállalt gyakorlati hegesztési feladatot férfiakat megszégyenítő ügyességgel és végeredménnyel.

A hölgyversenyzők is megállják a helyüket a gyakorlaban! 1
A hölgyversenyzők is megállják a helyüket a gyakorlaban! 2
gyakorlati feladat 1
gyakorlati feladat 2

– Hányan vettek részt a versenyen?

Összesen 14 csapatot fogadtunk, körülbelül 50 fő részvételével.

 

– Hogyan zajlott a megmérettetés?

12 perc állt rendelkezésükre a csapatoknak pontonként 5 perces szünetekkel, illetve egy hosszabb szünettel. Az idő rövidsége miatt nálunk a csapatoknak meg kellett osztaniuk erőforrásaikat, ezért a csapat egyik fele az elméleti kérdéssort töltötte, miközben a csapat másik fele a gyakorlati hegesztési feladatot teljesítette.

Az ötperces és a hosszú szünetben a „konyhában”, (ami szintén egyike a műszaki egyetem laborjainak 😊), a régi időket idézve, önkiszolgáló jelleggel, zsírosdeszkát készíthettek a résztvevők, pirospaprikával és lilahagymával megszórva, miközben már egy óriási kondérban rotyogott az ipari méretű gulyáságyúban a vacsora a szorgos fiatal szakácsoknak köszönhetően.

A verseny végén a hegesztőszakma „nagyjait, szaktekintélyeit” kértem fel tiszteletbeli zsűritagnak az elkészült munkadarabok értékelésére.

A zsűrizés nagyon jó hangulatban telt, ezután az eredményhirdetés, majd a jól megérdemelt gulyásvacsora következett.

Az elmélet mellett gyakorlati megmérettetés is
A zsűrizés
A megérdemelt ajándékokkal...

– Hogyan állt össze a végleges sorrend a csapatok között?

Mivel 12 versenypont volt, ezért a pontokon szerzett pontszámok összessége döntötte el a végleges rangsort, amelyet a Műszaki Egyetem Hegesztési Szakosztályának vezetősége összesített.

Nálunk több csapat is 90% felett teljesítette az elméleti feladatsort, ezért a végső értékelést a gyakorlati feladatok értékelésére felkért tiszteletbeli zsűritagok döntötték el.

A verseny végén gyakorlatilag minden résztvevő kapott ajándékot, de az első három helyet az alábbi csapatok szerezték meg:

  1. Pécsi Tudományegyetem
  2. Óbudai Egyetem
  3. Budapesti Műszaki Egyetem

– Milyen pluszt ad ez a rendezvény a versenyzőknek?

A kapcsolatépítésen és tankönyvi példákon túl a gyakorlati tapasztalat mindig új tanulságokkal szolgál az elmélethez képest a diákok számára.

Meglepetésünkre több olyan mérnökhallgatóval találkoztunk, akik még sohasem hegesztettek, pedig ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy pontosan megértsék a tankönyvben leírtakat.

Nálunk erre is lehetőségük nyílt a gyakorlatban, többeknek életükben először!!!

Ez a megmérettetés rendkívül hasznos az összes résztvevőnek, a versenyző diákoknak és a forgalmazó cégeknek egyaránt. Hisz itt mindkét fél egyértelmű és tiszta képet kap arról, hogy milyen szinten készítik fel az iskolák a jövő szakembereit és milyen ismeretanyagokkal kell, hogy bővítsük saját erőforrásból a diákok tudáshalmazát ahhoz, hogy a való életben is meg tudják állni a helyüket.

Itt tudjuk meg azt, hogy mivel tudjuk segíteni őket, olyan dolgokra gondolok, amelyeket az iskolák nem tudnak biztosítani számukra, viszont a való életben nélkülözhetetlen tudás.

Ezek a verseny során egyértelműen kiderülnek, mivel mi valós hegesztési szituációkból állítjuk össze a versenyfeladatokat, és nem a tankönyvi példákat kérjük számon rajtuk.

Célunk, hogy segítsük a jövő szakembereit, hogy az egyetemi elméleti képzés mellett hasznos gyakorlati tudással is gazdagodjanak. Ennek érdekében 2009 óta szorosan együttműködünk az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karával. Létesítettünk egy robotlabort, melyben többek között kézi és automatizált hegesztésben, oktatásban támogatjuk a hallgatókat.

 

– Köszönöm a beszélgetést!

 

 

 

 

Köszönjük a képeket a BME KTK Fotólaborjának!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This