Szakmai út a Cloosnál

Szakmai út a Cloosnál

2012. szeptember 2-án, egy nem túl hűvös vasárnap hajnalom már fél hatkor gyülekeztek a budapesti Műcsarnok mögötti parkolóban, az ország különböző tájairól érkezett társaság tagjai, akik vállalkoztak a Cloos Club szakmai útjára. A lelkes csoporttal 6 órakor indult a busz Haigerbe, a Carl Cloos Schweisstechnik GmbH-hoz gyárlátogatásra és szakmai konzultációra. Este érkeztünk meg szállásunkra Wilnsdorfba.

szakmai út 1

Hétfőn reggeli után indultunk Rittershausenbe a Rittal céghez, ahol a Cloos robotok kapcsolószekrényeit gyártják. A Rittalnál megtekintettük a gyártás teljes folyamatát, az anyagbeérkezéstől, a különféle méretű és kialakítású késztermékek raktározásig. A vázszerkezetet alkotó profilidomokat tekercsben beérkező laposacélból készítik. Szinte minden munkafázis automatizált, a kapcsolószekrények vázszerkezetét például 12 Cloos hegesztőrobot készíti el a két munkahelyes robotállomáson. A teljes felületkezelés végén porszórással kapja meg a kért színt a kapcsolószekrény. Mivel ezek a szekrények adnak helyet a teljes robot elektronikának, valamint a robotok agyául szolgáló számítógépnek, ezek a kapcsolószekrények teljesen por és párazárók, amit a pontos és gondosan kialakított tömítés biztosít.

szakmai út 2

Ebéd után szakmai konzultációk folytak azok számára, akik előre jelezték szándékukat, és kifejezetten ezért utaztak Haigerbe. A Cloos egyedi hegesztési munkákhoz, a kifejezetten a szükséges feladatra és szerkezetre szabott célgépekkel áll vevői rendelkezésére. Alternatív programként a haigeri helytörténeti és néprajzi múzeumot tekintették meg azok, akik nem vettek részt a konzultációkon. A résztvevők képet kaphattak a Haiger és környezete történelmi emlékeiről, földrajzi, kultúrtörténeti nevezetességeiről, a valamikor is ott élő lakosság kultúrájáról, foglalkozásairól.

A keddi napot teljes egészében a Cloosnál töltöttük. Délelőtt három előadásban kaptunk információkat a Cloosról, a hegesztéstechnológiai fejlesztésekről és a hegesztőgépekről, valamint az automatizálás mai állásáról. Ezt követően, egy kávészünet után kisebb csoportokban, szakmai bemutatókon vettünk részt. Az előadásokon elhangzottakról győződhettünk meg saját szemünkkel is, például a Rapid Weld eljárással, 8 mm-es vastagságú, egyoldalról készített, teljes átolvadású T-kötés meghegesztéséről. Számos robotos alkalmazást tekinthettünk meg a Cloos alkalmazástechnikai központjában. A teljes gyáron végigvezettek bennünket a Cloos munkatársai. Alaposan megszemlélhettük az áramforrások és robotok minden egyes gyártási fázisát. Megtekintettük a szakképző központot is, ahol a Cloos már a szakmunkások képzésétől lehetőséget biztosít a helyi munkaerő számára a képzésétől az élethosszig tartó továbbképzéseken át, a nyugdíjazásig való alkalmazásra.

Ebéd után a Cloos szakemberei válaszoltak a felmerült kérdésekre. A szakmai csoportunk nevében megköszöntük a minden igényt kielégítő, kiváló fogadásunkat a Cloos vezetőinek. Itt kapták meg jól kiérdemelt jutalmaikat a kiutazás során kitöltött totó telitalálatosai is.

Délután elutaztunk Kreuztalba, ahol egy élelmiszergyártó cég korrózióálló hegesztett termékeit tekinthettük meg alkalmazás közben. A hatalmas méretű tartályok, valamint azok összeköttetéseit szolgáló csővezetékek között sétálva, képet kaphattunk a hegesztett szerkezetek egyfajta felhasználási köréről, azok sokféleségéről kialakítási változatairól. A hegesztési varratok minősége kifogástalan volt, persze az élelmiszeripar meg is követeli ezt a magas színvonalat. Egy kis termék kóstolóval zártuk ezt a szakmai programot, amely egyben vacsorául is szolgált.

szakmai út 3

Szerdán reggel 7-kor indultunk vissza. A hosszú utat megállásokkal tördeltük kisebb szakaszokra. Az étkezést a buszon oldottuk meg, hogy ezzel is hamarabb érjünk haza.

Jó hangulatú, tartalmas szakmai úton vett részt csapatunk. Alaposan megismerhettük a Cloost és hegesztő robotjainak és hegesztőgépeinek, továbbá, egy beszállítóját és termékeinek gyártását. Remélhetőleg a részvevők gazdagodtak élményekben, tapasztalatokban, amelyeket munkájuk folyamán kamatoztathatnak. Bízunk benne, hogy ezzel a Cloos Club rendezvénnyel barátilag is közelebb kerültek egymáshoz a Cloos berendezéseket jelenleg is, és később is felhasználók.

A szervezők nevében köszönöm a résztvevőknek, hogy hozzáállásukkal, érdeklődésükkel kiváló Cloos csapatot alkottunk! Örülök, hogy részese lehettem ennek a szakmai útnak!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This