A szív- és érrendszeri betegségek gyakori oka az ultrafinom por!

A szív- és érrendszeri betegségek gyakori oka az ultrafinom por!

Új tanulmány a légszennyezés hatásairól

Az ultrafinom por több szív- és érrendszeri betegséget okoz, mint a szívroham, a szívelégtelenség vagy a szívritmuszavar – egy új tanulmány szerint.

A hegesztők különösen érintettek, mivel a hegesztési füstben található részecskék többsége ultrafinom.

A tudósok ezért szigorúbb intézkedések bevezetését sürgetik a szilárdrészecske-szennyeződésekkel kapcsolatban.

 

 A finom szállóport tartalmazó levegőszennyezés évente több mint négymillió halálesetért felelős – ennek mintegy 60 százaléka szív- és érrendszeri megbetegedésre vezethető vissza.

Egy nemzetközi, német, brit és amerikai tudósokból álló csoport megvizsgálta, hogy milyen hatást gyakorol az emberi érrendszer működésére a levegőszennyeződésben található finom por (beleértve az ultrafinom port), az ózon, nitrogén-dioxid, a szén-monoxid és a kén-dioxid.

Ezek a hegesztési folyamat során is keletkező szemcsés és gáz-halmazállapotú anyagok többek között akut kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) károsodást is okozhatnak.

A levegőben található ultrafinom por csak szűrőberendezéssel szűrhető ki.

Az ultrafinom por különösen veszélyes

A levegőszennyezés érrendszert károsító hatásában kiemelkedő szerepet játszik a szemcsés anyag.

A 0,1 mikronnál kisebb méretű részecskékből álló ultrafinom por különösen veszélyes, mert fokozott kardiovaszkuláris toxicitással rendelkezik.  A tanulmányból kiderül az is, hogy 18 különböző típusú ultrafinom por létezik, és ezek könnyen áthatolhatnak a tüdő védelmi rendszerén.

Az ultrafinom por az erek – pontosabban az érfalak legbelső rétegének – hibás működését eredményezheti.

Krónikus magas vérnyomás vagy krónikus gyulladások alakulhatnak ki, mint például az érelmeszesedés, amelynek során az érfal belső rétegében koleszterin és más zsírok halmozódnak fel. Ennek eredményeként az erek annyira összeszűkülnek, hogy a szerveket nem látják el elegendő oxigénnel.

 

Az intenzív fizikai megterhelés fokozza a negatív hatásokat

Az ultrafinom por és más veszélyes anyagok károsító hatását jelentősen fokozza az úgynevezett oxidatív stressz. Ez egy olyan állapot, amelyben a szabad gyökök (oxigénvegyületek a sejtekben) koncentrációja nagyon magas, és nincs jelen megfelelő mennyiségben a hatásukat ellensúlyozó antioxidáns (kémiai vegyületek, amelyek lelassítják vagy megakadályozzák más anyagok oxidációját). Az oxidatív stressz, különösen a fizikai igénybevétel során, nagyon gyorsan kialakul és gyengíti a tüdő védekezőképességét.

A tanulmány megállapításainak fényében a tudósok további kutatásokat sürgetnek, hogy hatékonyabb intézkedéseket lehessen kidolgozni a levegőszennyezés hatásai ellen – mind a technikai eszközök, mind a gyógyszerek tekintetében. A levegő minőségét javítani kell, és fel kell hívni a figyelmet a veszélyes anyagok szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaira is.

Összegzésükben arra is figyelmeztetnek, hogy az egyetlen lehetőség az ultrafinom por és egyéb szennyezőanyagok káros következményeinek kivédésére a munkahelyeken a szűrőberendezések használata.

 

 

 

Forrás: https://safe-welding.com/new-study-ultrafine-dust-is-a-very-common-cause-of-cardiovascular-diseases/

https://academic.oup.com/eurheartj/article/39/38/3543/5074161?guestAccessKey=9d6eb9e1-cc0b-4bd7-bdc2-2e2860b90666

 

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This