Tények és tévhitek a hegesztőrobotok offline programozásáról

Tények és tévhitek a hegesztőrobotok offline programozásáról

„Túl bonyolult. Használatához PhD szükséges. Csak a jelentős tőkével rendelkező nagyvállalatoknak van erre lehetőségük. Túl sok változó van, lehet, hogy a szoftver nem tudja mindegyiket kezelni. Mi ezt eddig nem így csináltuk.”

Hallottunk már ilyen kifogásokat. A tévhitek továbbra is mélyen gyökereznek, annak ellenére, hogy az offline programozás hosszú utat tett meg.

Az „old-school” szkeptikus gondolkodásmód szerint az offline programozás nem tud megbirkózni a feladattal. A hegesztőiparban a programozás jelentős része továbbra is manuálisan történik, pontról pontra egy programozókonzol segítségével. Sokan még mindig emlékeznek a robotizálás „régi, szép” napjaira, a túlterheltségre és a késedelmes teljesítésre. Abban az időben az elszánt alkalmazottak kétszer annyit dolgoztak, hogy túlszárnyalják a várakozásokat.

Szimulációs és offline programozási szoftverek

A szimulációs és az offline programozási szoftverek azonban továbbfejlődtek. Okosabbakká, gyorsabbakká, rugalmasabbakká és megbízhatóbbakká váltak. Magasabb szintre léptek a felhasználóbarát kialakítás szempontjából.

A legtöbb szimulációs és offline programozási megoldást nyújtó szolgáltató egyetért abban, hogy nem “vagy az egyik, vagy a másik”, hanem hogy a szimuláció és az offline programozás kéz a kézben jár. A kifejezéseket gyakran felváltva használják, pedig van köztük különbség. Offline programozás nélkül is végezhetünk szimulációt, de szimuláció nélkül nem lehet offline programozni.

Tévhitek offline programozásról

A szimuláció technológiája már jó pár éve rendelkezésre áll. A robotszimuláció egy robotcella vagy gyártósor 3D-s ábrázolása. Vizuálisan szemlélteti, hogy egy robot hogyan halad egy útvonalon vagy pályán az egyik XYZ koordinátától a másik XYZ koordinátáig. Tartalmazhat több, a külső tengelyre szerelt robotot, amely többtengelyes munkadarab-pozicionálóval dolgozik, vagy egy munkapályán koordinál.

Ezek a mozgások igen bonyolultak is lehetnek, ezért vannak a matematikusok és mérnökök, akik a szoftverbe építik szaktudásukat…

Sok ügyfél vásárol robotot azt gondolva, hogy az úgy viselkedik, mint egy CNC szerszámgép. Nem ez a helyzet. A CNC gépeket könnyű programozni. A munkaterület precízen meg van meghatározva. Olyan, mint egy kocka. A robotok azonban gömb alakú munkaterülettel rendelkeznek, és a csuklók korlátozott mozgása, valamint a robot szingularitásai (azok a pontok, ahol a robot mozgásai matematikailag nem kiszámíthatók) miatt vannak bizonyos mozdulatok, amelyek nem megvalósíthatók. Az offline programozás segít elkerülni ezeket a hibákat a programozás során.

A robotizált megmunkálás során több száz vagy ezer pontról is szó lehet. Soha, senki sem tudná ezt leprogramozni pontról pontra egy programozókonzollal. Elengedhetetlen egy olyan szoftver alkalmazása, amely ezt offline módban képes végrehajtani.

A szimuláció felhasználható egy elgondolás helytálló mivoltának bebizonyítására vagy eladást segítő eszközként, amellyel bemutatható, hogy a robotrendszer hogyan fog működni. A szimulációval felmérhető, hol ütközhet össze a robot például a munkadarabokkal, a készülékekkel és a biztonsági kerítésekkel. Elemezheti a csuklók mozgásainak korlátait, a szingularitásokat. Ráadásul a szimuláció számos olyan problémára világíthat rá, amelyek megoldásával időt és pénzt lehet megtakarítani.

a termelékenység jelentősen növelhető

Az offline programozás ezt a szimulációt használja annak a robot-specifikus kódnak az összeállítására, amelyet a fizikai robotvezérlőbe betöltve a program futtatható. A postprocesszorok a programozási kódot olyan nyelvre fordítják, amelyet a robot megért. A különböző robotgyártók mindegyike rendelkezik saját, levédett programnyelvvel.

 

Amikor az offline programozás értelmet nyer

Iparági szakértőink szerint az offline programozás fejlesztésének fő mozgatórugója a robot állásideje (ezalatt az idő alatt lehet a programozókonzollal pontról pontra manuálisan beprogramozni), és ennek az állásidőnek, valamint a programozást végző dolgozó munkájának a költségei.

Ha a felhasználó manuálisan programoz egy robotot a programozókonzollal (online), akkor a programozáshoz le kell állítani a gyártást. Az offline programozás előnye, hogy folytatható a termelés és a következő két, három vagy öt darabot offline módon programozhatja a szoftverrel, majd, ha készen áll egy új munka megkezdésére, behívhatja a megírt programot, és folytathatja a gyártást.

Az offline programozás leginkább olyan komplex pályatervezési alkalmazásokhoz használható, amelyek sok pontot tartalmaznak. Ilyen például a hegesztés, vágás, lézervágás, sorjázás, termikus szórás, festés és az additív gyártás. Az offline programozás a legkevésbé az egyszerű összeszereléshez, csomagoláshoz és raklapozáshoz használható. Ezeket a feladatokat is meg lehet oldani offline szoftvermegoldásokkal, de a befektetés megtérülése elég valószínűtlen. Az olyan folyamatoknál, amelyek csak négy vagy öt ponttal rendelkeznek, költséghatékonyabb a kézi programozás.

Könnyebben használható, nincs szükség magas fokú szakértelemre

Egy másik mítosz az offline programozásról az, hogy túl bonyolult, nehezen használható és speciális szaktudást igényel. A szimulációs és az offline programozási szoftverek fejlesztői keményen dolgoznak azon, hogy bebizonyítsák, ezek a feltételezések tévesek.

Az emberek azt gondolják, hogy mivel a robot egy bonyolult eszköz, az offline programozás is az. Ez az egyik legnagyobb tévhit. Annak érdekében, hogy a robotizált gyártás szélesebb körben elterjedjen, olyan eszközöket kell biztosítani, amelyek felhasználóbarátak és nagyon egyszerű a kezelhetőségük.

A szimulációs és az offline programszoftverek „feladatalapú” megközelítésével ez a cél megvalósítható.

a programozási idő jelentősen csökkenthető

Személyre szabott gyártás? – Nem gond!

Az offline programozás megkönnyítése a felhasználók számára elősegíti a robotizálás szélesebb körű elterjedését. Robotokat már nem csak a nagyvolumenű gyártásban érdekelt, jó gazdasági háttérrel rendelkező nagyvállalatoknál találunk! A kis és közepes méretű vagy akár családi vállalkozásoknak is megérheti beszállni. A „High Mix / Low Volume” termelés már nem jelent problémát, ha rendelkezésre állnak a legújabb szimulációs és offline programozási eszközök.

Az a cél, hogy bárki képes legyen robotot programozni. Olyan emberek is sikerrel vegyék ezt az akadályt, akik még életükben nem értek robothoz és nem használtak hasonló szoftvert. Bár némileg több képzést igényel, de azért ez egy megvalósítható célkitűzés.

Sok vállalatnak van hegesztőrobotja, de csak egy-két alkatrész esetében használják azokat. Minden mást manuálisan hegesztenek, mert nem biztosak abban, hogy a robot képes lenne-e megbirkózni a feladattal. Az offline programozással azonban elvégezhető a szimuláció és a tesztelés, így megbizonyosodhatunk afelől, hogy az új alkatrész lehegeszthető. Mindezt a kényelmes irodában, a számítógép előtt ülve csinálhatjuk és még növelhetjük is robotunk kihasználtságát.

 

Kevesebb idő programozásra, több idő termelésre

A programozási idő csökkentésén túl az offline programozással a robotok állásideje is drasztikusan csökken és a termelési igények kielégíthetők. Egyes ügyfelek szerint a programozásra fordított idő felére csökkent.

Például a CLOOS által fejlesztett RoboPlan szoftver minden apró részletre kiterjedő támogatást nyújt a programozáshoz, legyen az hegesztés, vágás vagy kiszolgálás. Számtalan különféle változó segíti a munkánkat, például segítségükkel könnyedén változtathatjuk a hegesztőpisztoly állásának irányát, annak dőlésszögét és a keresési rutinokat is kedvünk szerint módosíthatjuk.

A 3D-s szimulációs platform végső célja az, hogy biztosítson egy szoftverkörnyezetet az automatizálási és folyamatmérnök számára, hogy a PLC és az offline programozást validálhassa, hibakeresést végezhessen egy virtuális világban még a munkacella felépítése előtt.

a hegesztési paraméterek elmenthetők

Megfelelően kalibrálva a virtuális világ olyan, mint egy kristálygömb, amellyel betekinthetünk a fizikai világba. Ellenőrizze az eltéréseket azelőtt, mielőtt belép az ajtón…

Az offline programozó szoftverek nagykorúvá váltak, ahogy a CLOOS RoboPlan szoftvere is, jobb funkcionalitással, könnyebb használhatósággal és megbízható működéssel. Töltsön kevesebb időt programozással és több időt termeléssel! Az offline programozás készen áll a bevetésre! És Ön?

Következő bejegyzésünkben részletesebben is foglalkozunk a RoboPlan offline programmal. Iratkozzon fel hírlevelünkre vagy kövessen közösségi felületeinken, hogy biztosan értesüljön bejegyzéseinkről!

 

 

forrás: https://www.robotics.org/content-detail.cfm?content_id=7467

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This