Trendek a hegesztőiparban, 2019

Trendek a hegesztőiparban, 2019

Ugrásszerű fejlődés a műszaki tudományok területén

Az előrejelzések szerint a következő tíz évben több változást fogunk tapasztalni a műszaki tudományok terén, mint amennyi az elmúlt száz évben történt. A feldolgozóipar alapvető technológiája, a hegesztés is folyamatosan fejlődik.

A robothegesztés, a virtuális valóság és gépi intelligencia bekerült az olyan felkapott témák közé, mint az Ipar 4.0 és a tárgyak internete (Internet of Things [IoT]), amelyek várhatóan a 2019-es évet is uralni fogják.

Mindeközben a hegesztéssel kapcsolatos oktatás, valamint a hegesztők egészsége és biztonsága is egyre nagyobb figyelmet kap.

A robothegesztés térnyerése

A robotok használata az iparban egyre szélesebb körben válik elterjedtté. A Nemzetközi Robotika Szövetség szerint 2017 végén több mint 2 millió ipari robot működött. A becslések szerint világszerte több mint 80%-os növekedésre számíthatunk az elkövetkező években, így 2021-re ez a szám eléri a közel 3,8 milliót.

A hegesztési robotika területén is hasonló trendet figyelhetünk meg. A globális robothegesztési piac 2023-ra várhatóan eléri az 5,96 milliárd dollárt, ami 8,91%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelent. Ázsia és a csendes-óceáni államok várhatóan a robothegesztés legnagyobb globális piacává válnak az elkövetkező években. A fejlődés élén Kína áll, amely a lehető legtöbb iparágban bevezeti a hegesztőrobotok használatát. India, Dél-Korea, Japán és Thaiföld szintén növekvő piacok a régióban.

A robothegesztés továbbra is hódít

Továbbra is hiány van képzett hegesztőkből

Bár a hegesztés automatizálása sokkal magasabb termelékenységet és állandó minőséget tesz lehetővé, mindig vannak olyan területek és körülmények, ahol a robotok nem használhatóak. Például, ha a hegesztett elemek nagyon különbözőek vagy olyan helyzetekben, ahol szükség van kézügyességre és mobilitásra. Ilyenkor egy jó hegesztőspecialista aranyat ér!

Miközben a képzett munkaerő iránti igény folyamatosan nő, sok szakember vonul minden évben nyugdíjba. Ezek eredőjeként a minősített hegesztőszakemberek hiánya valószínűleg továbbra is probléma lesz.

A helyzet még súlyosabb a feltörekvő piacokon. Becslések szerint Indiában 2022-ig 1,2 millió minősített hegesztőszakemberre lesz szükség.

A probléma megoldása együttműködést igényel a hegesztőipar, a berendezések gyártói és az oktatási intézmények között világszerte. Lehetővé kell tenni a modern berendezések használatát és a bevált gyakorlatok megosztását a hegesztés oktatásában.

Az IoT bevezetésével a hegesztés, mint eljárás, fordulóponthoz érkezett. A digitális megoldások, az összekapcsolt rendszerek és az automatizálás határozza meg az ipar jövőjét. A fiatalok új generációjának keltik fel az érdeklődését, és belőlük lesznek a jövő hegesztőspecialistái.

A csúcstechnológiák egyre népszerűbbek

A virtuális valóságot (VR) hagyományosan a játékiparral társítják, de a hegesztés világában is egyre népszerűbb. Az iskolák VR alkalmazásokkal mutatják be diákjaiknak a különböző iparágakat, ahol hegesztőkre van szükség. Ilyen például a hajógyártás vagy a felhőkarcolók építése. Emellett a HR szakma is profitál ebből a technológiából a jelentkezők előzetes szűrésénél…

A kutatás és fejlesztés (K+F) területén a termékfejlesztést is megkönnyítheti a virtuális valóságot szimuláló szoftverek alkalmazása. A koncepciótervek kiértékelése gyakorlatilag azelőtt megtörténhet, hogy bármilyen fizikai prototípust készítenénk, így sok időt és pénzt takaríthatunk meg.

Evezzünk azért gyakorlatiasabb vizekre! A hegesztést segítő technológiák fejlesztése egyre nagyobb szerepet kap az iparágon belül. A sikeres hegesztés egyrészt a paraméterek megfelelő beállításán, másfelől a tapasztalati tudáson alapuló helyes döntéseken múlik.

A beágyazott technológiák segítségével a kevésbé tapasztalt hegesztők is megfelelően állíthatják be a berendezéseket, így kiváló hegesztési minőséget érhetnek el.

A termelékenység tényleges növekedésével jár, ha a hegesztőberendezéseket könnyen és megbízhatóan lehet beállítani.

Egyre többet költenek a hegesztés egészségügyi kockázatainak csökkentésére

Egyre többet tudunk a hegesztési füst egészségre gyakorolt káros hatásairól. Az IARC 2017. márciusi jelentését követően (amelyben megerősítik a hegesztési füst rákkeltő hatását) a cégek sorra vezetik be a biztonsági intézkedéseket, hogy megvédjék munkavállalóikat. A kormányok pedig felülvizsgálják az eddigi törvényi és rendeleti szabályozást.

Elsősorban az ultrafinom és rendkívül könnyű porszemcsék jelentenek veszélyt a hegesztőkre nézve. Annak ellenére, hogy a munkaterületre felszerelt szellőztető vagy levegőtisztító rendszerek képesek a levegő tisztaságának megőrzésére, a légzésvédő berendezések használata előzi meg a leghatékonyabban a foglalkozási eredetű tüdőbetegségek kialakulását.

hegesztési füst hatása

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This