Virtual Welding Simulator

A VWS (Virtual Welding Simulator) hegesztő szimulátor

Ezt a szimulátort kezdő hegesztők virtuális oktatásához, minősített hegesztők virtuális továbbképzéséhez tervezték, MÍG (131) és AVI (141) eljárásokra, acél- és alumínium-alkalmazásokhoz. A szabadalmazott szimulátor piaci összehasonlításban működési elvét és felépítését tekintve a legkorszerűbbek közé sorolható. Külön kiemeljük, hogy ez a berendezés a szimulációhoz valós fizikai modellből indul ki, a varratképzés szimulálásához a fizikai modellt leíró differenciál-egyenletrendszer megoldásfüggvényeit használja, a gyakorlás valós pisztollyal, valós munkadarabon, azok virtuális képén történik, didaktikai rendszere alkalmas a gyakorló hegesztő helyes pisztolyvezetésének kialakítására, begyakoroltatására.

A VWS hegesztő szimulátor kialakítása, leírása

A VWS szimulátor gépészeti- és számítógépes hardverelemeit, a kezelési útmutatót két alumínium kofferban elhelyezve szállítjuk. Az egyik kofferben szétszerelve a gépészeti építőelemek helyezkednek el,

a másik kofferban a számítógépes rendszer elemei foglalnak helyet. A szimulátor a kofferekben található részegységek összeépítése után helyezhető üzembe. Az összeépítés és bekapcsolás időszükséglete gyakorlatlan személy esetében sem több mint 15 perc. Az összeszerelést és az üzembehelyezést a kezelési utasításban foglaltak szerint kell elvégezni.

A szimulátor által kezelt adatrendszer és a szoftver által számított adatok függenek a kiválasztott munkadarabtól, annak anyagától, a
hegesztési eljárástól, a hegesztési paraméterektől, a hegesztési helyzettől, a feladat pisztolyvezetési követelményeitől. A valós és virtuális tér optikai kapcsoló eleme egy a tanuló által használt védőpajzs, az ebbe épített kamera és sztereo szemüveg. A kamera közvetíti a valós munkadarab és valós pisztoly képét a szemüveg pedig azok virtuális megfelelőit. Egy kamerakép felhasználásával a szoftver figyeli a kiválasztott, valós munkadarabot, hegesztés közben megjeleníti annak virtuális képét. A szoftver figyeli a kiválasztott, valós pisztoly kamerakép közvetítette tengelyek menti mozgását és a tengelyek körüli elforgását. Hegesztés közben a pisztoly virtuális képével követi a valós pisztoly minden mozgását. Ugyanez a szoftver „rajzolja” fel a virtuális munkadarabra a választott paraméterrendszer szerint számolt virtuális varrat képét. A szimulált varratkép megjelenítéséhez felhasználták a játék- és filmipart, a televíziózást kiszolgáló hard-, és szoftver eszköztár legmodernebb eszközeit (Augmented Reality, Green Background Techniques). A tanuló az elé vetített virtuális munkadarabon az általa vezetett virtuális hegesztőpisztollyal lerakott, részletgazdag, virtuális varratképet figyelhet meg.

A gyakorláshoz a tanuló választja ki a munkadarabot, a hegesztési eljárást, a pisztolykapcsoló- üzemmódot, a hegesztési paramétereket, állítja be a munkadarab méreteit, a hegesztési helyzetet. A tároló dobozból a tanuló veszi ki a szoftveresen kiválasztott munkadarab modelljét és azt a szoftveresen kiválasztott hegesztési helyzetnek megfelelően szereli fel az állványra. A beállított és az összetartozó adatokat a szimulátor ellenőrzi, és a gyakorló hegesztés megkezdését mindaddig megakadályozza, ameddig a komplex adatrendszer a kiválasztott munkadarab hegesztéséhez megfelelő nem lesz. A gyakorlás a kiválasztott, valódi hegesztőpisztollyal történik.
A helyes pisztolytartás, pisztolyvezetés az oktató és a tanuló céltudatos együttműködése során, az egyes részvarratok folyamatos értékelésével, egyéni adottságoktól függő idők alatt tanulható meg, a mozdulatok egyéni képességek szerint válhatnak motorikusan biztossá. Az oktató a pisztolyvezetést a varrat minden részére (kezdés folyamatos hegesztés, befejezés) és valamennyi varrattípusra (pl. egy- és többrétegű varratok) be kell gyakoroltassa.

előtolt hegesztőhuzal, vagy a kézzel adagolt hozaganyag virtuális képe

Miben különbözik a VWS más szimulátoroktól?

 • a szimulációt egy fizikai rendszermodellt leíró differenciálegyenletrendszer matematikai megoldás függvényeinek felhasználásával valósítja meg, a szimuláció valósághűbb.
 • a szimulált varrat kép az idő függvényében vizsgált valós hegesztési folyamatok fizikai jellemzői szerint alakul ki, ezért részlet gazdagabb.
 • a fizikai rendszermodell a varratképzést kísérő fizikai jelenségeket is szimulálja (alapanyag felmelegedés, varratátszakadás), lehetőséget ad az irányított hőbevitel gyakorlására.
 • a szimulált varrat képe függ a választott anyagtól és munkadarabtól, a hegesztési eljárástól, a hegesztési paraméterektől, a hegesztési helyzettől, a feladat pisztolyvezetési követelményeitől.
 • varratképzést minősítő szoftver a pisztolytartás, a hegesztési sebesség és a hegesztőhuzal (vagy W-elektróda) távolság értékelése mellett a pisztolymozgatás minőségét is figyeli, a tényleges pisztolyvezetést egy az aktuális hegesztési feladathoz rendelt pisztolyvezetési etalonnal is összeveti. 
 • a motorikus mozgások elsajátítása szabványos munkadarabok (EN ISO 9606-2:2004) modelljein, valódi hegesztő pisztolyokkal, védőkesztyűkkel és védősisakkal történik, tehát a szimulátor biztosítja a valósághű érzékelés feltételrendszerét, beleértve a sisak látómezejének virtuális elsötétedését, a virtuális hegesztési füstök takaró hatását és a hegesztés keltette zajt is.
 • a gyakorló személy egy kamerakép segítségével a védősisak felhelyezése után is látja a környezetét (a valós világ képét), látja az általa kiválasztott (és felszerelt) munkadarabot, a virtuális tárgyak a valós, látott tér részévé válnak.
 • a hegesztés megkezdésekor a valós kamerakép helyén a választott munkadarab, a választott hegesztőpisztoly és eljárás függő módon az előtolt hegesztőhuzal, vagy a kézzel adagolt hozaganyag virtuális képe jelenik meg.
 • gyártócsarnokban felállított szimulátor valódi munkadarabokon végzendő gyakorláshoz is használható. A hegesztő a valódi munkadarab valódi képére virtuális pisztollyal virtuális varratot/varratokat képes lerakni.
 • alkalmas többrétegű virtuális varrat lerakására a varratonkénti WPS-adatok programozását is beleértve
 • a gyakorló feladat programozása közben a hegesztőtől megköveteli a mindenkori WPS helyes alapértékeinek beállítását.
 • egy oktató egynél több (legfeljebb öt) munkahelyet tud valós időben követni és a párhuzamosan folyó munkába a szimulátor által folyamatosan közvetített értékelő adatok alapján beavatkozni. Igény esetén a képzésen részt vevő további öt személy a többiek munkáját egy nagyméretű képernyőn követheti, meghallgathatja az oktató utasításait.
 • a szimulációs képek előállításához, megjelenítéséhez a játék- és filmipart, a televíziózást kiszolgáló legújabb (2013 évi) hardver és szoftver eszköztár elemeit használja.

A VWS szállítási terjedelme

A szállítási terjedelem az egyéni igényeknek megfelelően kerül kialakításra.

 • 2 db alumínium szállítókoffer
 • 1 db komplett állványrendszer, világítással, összesen 7 munkadarabbal
 • 1 db MÍG hegesztőpisztoly
 • 1 db TIG hegesztőpisztoly
 • 1 db hideghuzal adagoló az AVI hegesztéshez
 • 1 db védőpajzs, 1 db digitális kamerával és 1 db sztereo szemüveggel felszerelve, kompletten, összekötő kábelrendszerrel
 • 1 komplett számítógép rendszer, 1 db LCD színes, 23”-os sztereo monitorral, hozzá 1 db 3D szemüveggel, 1 db billentyűzettel, 1 db egérrel, 1 db sztereo szemüveg-adapterrel, komplett kábelrendszerrel
 • 2 db kalibráló adapter a hegesztő pisztolyokhoz
 • 1 db Windows 7 Home Premium, 64Bit, OEM
 • 1 db VWS-DL-2/I./2013/Biz. rendszerszoftver, rendszervédelemmel
 • 1 db kapcsolóval ellátott villamos elosztó (230V, 50Hz)
 • 1 db CE nyilatkozat
 • 1 db magyar nyelvű kezelési utasítás

WS átadás- átvételi feltételei, oktatás

Igény esetén, telephelyünkön részletes bemutatót és a felhasználó által kiválasztott személy(ek) részére oktatást tartunk.

További információval szívesen állunk rendelkezésükre!

Tetszett a bejegyzés?

Akkor

 • ossza meg ismerőseivel az asztali gépen balra ←, mobil eszközökön lent ↓ található megosztásgombok segítségével, és
 • iratkozzon fel levelezőlistánkra itt, hogy ne maradjon le a többiről sem.

Köszönjük!

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This