Beszámoló a XV. Acélszerkezeti Konferenciáról

A MAGÉSZ XV. Acélszerkezeti Konferenciáján jártunk

Sok éve már a Dunaújvárosi Egyetem ad otthont a MAGÉSZ – Magyar Acélszerkezeti Szövetség által rendezett konferenciának, ahol mindig nívós előadásokat hallhatnak a résztvevők. Idén a rendezvényre május 22-23-án került sor. 22-én az érdeklődők gyárlátogatáson vehettek részt az ISD Dunaferr Zrt.-nél.

Csütörtökön a szakmai előadások következtek, a részletes program itt olvasható.

Elsőként az acélipar múltjáról, jelenéről és jövőjéről láthattunk egy érdekes előadást, többek között szó volt a hidrogénes és elektrolízises acélgyártásról is, mint a jövő új iparágáról.

Az eljárás kapcsán rengeteg kérdés fogalmazódik meg az emberben, reméljük, válaszokat is hamarosan hallhatunk.

A hegesztőiparhoz két előadás kapcsolódott szorosabban. Ezekről pár mondat erejéig részletesebben is beszámolunk.

Az acélgyártás jövője

A lángegyengetés hatása a nagy szilárdságú acélok mechanikai tulajdonságaira

A lángegyengetés technológiai sorrendjéről szóló előadás olyan témával foglalkozott, amelyen az érintett fémmel foglalkozó gyártócégnek érdemes eltöprengenie.

Magát a módszert akkor használjuk, amikor a hegesztés miatt az anyag deformálódik, méretei, szövetszerkeze megváltozik. Ez az eljárás abban segít, hogy a munkadarabok visszanyerjék alakjukat, mérethelyességüket.

Nem mindegy, mekkora deformáció lép fel, ezért az sem mindegy, hogy vízzel vagy levegővel hűtjük a munkadarabunkat.

Az előadás kitért az eljárás pozitív és negatív hatásaira, a miértekre és a hogyanokra is.

Hegesztőknek, lakatosoknak kifejezetten ajánljuk ennek a technikának az elsajátítását.

Ezután több érdekes beszámolót hallhattunk különböző építészeti megoldásokról (például öszvér- és hibridgerendák fejlesztése, az acél szerepe az üveghomlokzatokban, a Puskás Ferenc Stadion acélszerkezete), Magyarországtól Szingapúrig.

Üveghomlokzat az Üllői út 48. épület elején

A komáromi Duna-híd – tervezés, kivitelezés (138-as hegesztéssel)

A délutáni órákban az új, komáromi Duna-híd építésének szakmai kihívásairól tartottak előadást. A beruházásnál a ritkán használt, úgynevezett 138-as hegesztést alkalmazzák.

A kivitelező cég hegesztőmérnökei több heti kísérletezés és tesztelés után arra jutottak, hogy a leghatékonyabb számukra a 138-as fémportöltetű huzalelektródával történő hegesztés K-varrattal, körkerámiás gyökalátéttel, PC pozícióban. A hegesztett anyagok S355NL valamit a S460NL típusú pilon LV60-as lemezek.

Aki ismeri, az tudja mennyire körülményes ez a hegesztési eljárás, ezért nagy hangsúlyt kellett fektetni a megfelelő szél elleni védelemre. A pilon bejáratánál egy kifejezetten erre a célra kialakított zsiliprendszert hoztak létre.

Ennél az eljárásnál ugyanis nincs extra gázvédelem, illetve salak sem védi az ömledékfürdőt. Másfelől viszont nem is kell annyit köszörülni a kész varratot, így elhanyagolható a hegesztési mellékidő. A 60 mm-es lemezeket 150°C-ra elő kell melegíteni, de az előmelegítés fázisát nem kell mindig ismételni, mivel nincs köszörülés. Ezzel pedig sok időt lehet nyerni.

Többféle vizsgálatnak is alávetik a varratokat, úgymint UT, TOFD, MT, RT, DT és szemrevételezés, így a hegesztőknek maximális odafigyeléssel kell dolgozniuk.

A körülményeket tovább nehezíti, hogy a feszített határidő betartása érdekében a szűkös helyen négy hegesztőnek éjjel-nappal, folyamatosan dolgoznia kell.

138-as hegesztés a komáromi Duna-hídon
hegesztés szűk helyen

Más hidakról is szó esett…

Előadást hallhattunk még az M6-os autópályán átívelő vasúti acél Langer-híd tervezéséről, szabad formájú, rácsos acélszerkezet alkalmazásáról gyalogoshíd esetén (a Grúziai béke hídjának terheléseival szemléltetve – címképünkön látható). Megismerkedhettünk többféle olyan analitikus és parametrikus programmal, módszerrel, amelyekkel a gyártási tömeg és ezáltal a költségek is csökkenthetők, akár a felére is!

Hasznos szakmai nap volt, baráti eszmecserékkel fűszerezve…

Dunaújvárosi Egyetem

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner
GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This